Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Göğüs Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Nurgül Bozkurt, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü'nde yaptığı açıklamada, "verem" olarak da bilinen tüberküloz hastalığının Türkiye'de görülme sıklığının azaldığını belirtti. Hastalığın her 100 bin kişiden 14'ünde görüldüğünü ifade eden Bozkurt, tüberkülozun insanlık tarihi kadar eski olmasına rağmen günümüzde tamamen tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurguladı.
NEDENİ BİLİNMİYOR
Doç. Dr. Bozkurt, tüberkülozun milattan önceki dönemlerden beri bilinen bir hastalık olduğunu ve 18. yüzyılın sonlarına kadar nedeninin bilinmediğini söyledi. Hastalığın, kan tükürme gibi belirtileri nedeniyle birçok filme ve esere konu olduğunu belirtti. En yaygın belirtileri arasında öksürük, balgam, ateş ve gece terlemesi olduğunu, bu belirtilerin erken teşhis edilmezse akciğerde kalıcı hasara neden olabileceğini ifade etti.
Türkiye'de tüberküloz görülme sıklığının azaldığını ve 100 binde 14 civarında olduğunu belirtti. Gelişmiş ülkelerde tüberkülozun çok sık görülmediğini ve Türkiye'nin de bu duruma paralel gittiğini söyledi.
TEDAVİ SÜRESİ 6 AYA İNDİRİLDİ
Tüberkülozun günümüzde tamamen tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu vurguladı. Tedavinin Sağlık Bakanlığı'na bağlı Verem Savaşı Dispanserlerinde ücretsiz olarak yapıldığını ve hastaların ilaç kullanımının takip edildiğini belirtti. Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) yönteminin Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerildiğini ve tedavi süresinin 6 aya indirildiğini söyledi. İlaçların düzenli kullanılmaması durumunda dirençli tüberkülozun gelişebileceği konusunda uyardı. Tüberkülozun solunum yoluyla bulaştığını ve özellikle aynı evi paylaşan kişilerde bulaş riskinin yüksek olduğunu belirtti.
Tüberküloz hastası kişilerin yakın temaslılarının sağlık kontrolünden geçirilmesi gerektiğini ve bu muayenelerin Verem Savaşı Dispanserlerinde ücretsiz yapıldığını söyledi. Verem aşısının bebeklik döneminde uygulandığını ve erişkin yaşta koruyuculuğunun düşük olduğunu ifade etti. Erişkinlerde korunmanın en etkili yolunun tüberküloz hastalarının erken teşhis edilip tedavi edilmesi olduğunu vurguladı. Uzun süren öksürük, balgam, öğleden sonra yükselen ateş ve gece terlemesi gibi belirtileri olan kişilerin vakit kaybetmeden doktora başvurması gerektiğini belirtti. Tüberkülozun erken teşhis ve düzenli tedavi ile tamamen iyileşebilen bir hastalık olduğunu söyledi. -Haber Merkezi