Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, çevre dostu altyapı projeleriyle Antalya'nın su yönetimi ve atıksu arıtma sistemlerini modernleştiriyor. 2019-2025 yılları arasında gerçekleştirilen projelerle Antalya’nın dört bir yanında 5 yeni atıksu arıtma tesisi inşa edilirken, 3 tesisin kapasitesi artırıldı ve 1 deniz deşarj hattı tamamlandı. Bu yatırımların toplam maliyeti 5,96 milyar TL’yi aştı.
ASAT, 36 farklı noktadaki atıksu arıtma tesisleriyle günlük 770 bin metreküp atıksuyu biyolojik olarak arıtıyor. 2024 yılı boyunca sadece bu tesislerin işletmesi için harcanan miktar 1,5 milyar TL’yi buldu. Tüm bu yatırımlar, Antalya’nın hem çevresel sürdürülebilirliğini artırıyor hem de mavi bayraklı plajlarının korunmasına katkı sağlıyor.
ÇEVRE DOSTU VE SÜRDÜRÜLEBİLİR PROJELER
2019'dan bu yana tamamlanan projeler arasında Serik, Kemer-Çamyuva, Akseki-Murtiçi, Akseki-Güçlüköy atıksu arıtma tesisleri ve Gazipaşa Deniz Deşarj Hattı öne çıkıyor. Bu tesisler, sadece atıksuyu arıtmakla kalmayıp aynı zamanda atıklardan enerji üretimiyle de çevresel katkı sağlıyor. Yeni tesisler, 2040 yılına kadar Antalya'nın su temizliği ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip olarak tasarlandı.
YENİ YATIRIMLAR YOLDA
ASAT’ın altyapı yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Lara Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesi 1,5 milyar TL’lik yatırımla yüzde 100 artırılarak 1 milyon kişiye hizmet verecek hale getirilecek. Adrasan’da kurulacak 100 milyon TL’lik arıtma tesisi ve deniz deşarj sistemi, koyun temizliğini güvence altına alacak. Ayrıca Manavgat, Finike, Demre ve Çolaklı'da inşa edilecek yeni deniz deşarj hatlarıyla arıtma süreçleri daha verimli hale getirilecek.
En dikkat çekici projelerden biri ise 2 milyar TL’lik yatırımla hayata geçirilecek Çamur Yakma ve Enerji Geri Kazanım Tesisi. Bu tesis, atıksu arıtma sürecinden çıkan çamuru enerjiye dönüştürerek hem çevreyi koruyacak hem de enerji tasarrufu sağlayacak. -Haber Merkezi