Mart ve Nisan ayları, çam kese böceklerinin çam ağaçları üzerinde ördükleri karakteristik beyaz keselerle çoğaldığı dönem olarak biliniyor. Tüylü yapıları ile kolayca fark edilen bu böcekler, insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabildiği gibi, temas halinde hayvanların sağlığını da olumsuz etkileyebiliyor.

Prof. Dr. Hüseyin Çetin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Şu anda çam ağaçlarında gördüğünüz beyaz ağlar içindeki formlar, larvalardır. Bu larvalar genellikle Eylül gibi ortaya çıkar ve yavaşça hareket ederek beş farklı gelişim evresi geçirir. Mart ve Nisan aylarında ise ağaçlardan inerek toprağa gömülürler. Bu beş evrenin son ikisi, insanlar ve hayvanlar için risklidir. Alerjiye yol açan tüyleri sayesinde canlılar üzerinde alerjik etkilere sebep olurlar. Havaların ısınmasıyla birlikte insanların piknik ve mesire alanlarına olan ilgisi artmakta ve sıklıkla kızılçam ağaçlarının bulunduğu yerlerde vakit geçirmektedirler. Bu nedenle mümkün olduğunca bu böceklerden uzak durulması, küçük çocukların uyarılması ve bebeklere karşı dikkatli olunması gerekmektedir," ifadelerini kullandı.

Çam kese böcekleriyle mücadelede 'terminatör' olarak nitelendirilen Calosoma böceklerinin üretimine başlandığını da aktaran Prof. Dr. Çetin, "Bu zararlılar, bulundukları yıl ağacın verimini neredeyse tamamen ortadan kaldırabilir ve ağacı adeta bir orman yangınından zarar görmüş gibi bir hale getirebilirler. Ağacın yapraklarıyla beslenmeleri, ağacın savunma mekanizmasını zayıflatır. Çam kese tırtılıyla mücadele konusunda Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ile işbirliği içinde çalışmalar yürütüyoruz. Calosoma böceklerinin üretimini gerçekleştirdik. Bu böcekler, çam kese böceklerini yiyerek yaşamlarını sürdürürler. Yerleşim yerlerinin çevresinde, cami ve okul bahçeleri gibi alanlarda çam kese böceklerinin varlığı tespit edildiğinde ise ilaçlama yapılmakta veya keseler ağaçlardan alınarak imha edilmektedir," şeklinde konuştu.  -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi