Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Antalya'ya ilk ziyaretinin 95. yıl dönümü yaklaşırken, tarihçi Hüseyin Çimrin, bu özel ziyarete dair dikkat çekici detayları paylaştı. Atatürk'ün Antalya'da tattığı keçi peynirini çok beğendiğini ve "Adeta kekik kokuyor. Peynirden bir parça Ankara'ya da götürelim" dediğini belirten Çimrin, Atatürk'ün Antalya'ya olan hayranlığını ve ziyaretin önemini vurguladı.

ANTALYA BAYRAM YERİNE DÖNDÜ

Atatürk'ün Antalya'yı dört kez ziyaret ettiğini hatırlatan Çimrin, bu ziyaretlerin halk arasında büyük bir coşku yarattığını söyledi. 6 Mart 1930'daki ilk ziyarette, halkın Atatürk'ü büyük bir sevgi gösterisiyle karşıladığını ve şehrin bayram yerine döndüğünü aktardı.

TARIMSAL ÇALIŞMALARI TAKDİR ETTİ

Atatürk'ün Antalya'daki ziyaretleri sırasında Mursi Bey Çiftliği'ni de gezdiğini belirten Çimrin, Atatürk'ün çiftlikteki tarımsal çalışmaları takdir ettiğini ve ikram edilen keçi peynirini çok beğendiğini söyledi. Atatürk'ün peynir için "Adeta kekik kokuyor. Peynirden bir parça Ankara'ya da götürelim" dediğini aktardı.

ANTALYA'DAKİ GEZİ ROTALARINI ANLATTI

Atatürk'ün Antalya'daki gezi rotalarına da değinen Çimrin, Aspendos Antik Tiyatrosu'nu ziyaret ettiğini ve tiyatronun restorasyonu için talimatlar verdiğini belirtti. Ayrıca, Atatürk'ün Rumkuş mevkiinin adını Erenkuş olarak değiştirdiğini ve Antalya'nın güzelliklerine hayran kaldığını ifade etti.


Atatürk'ün sağlık sorunları nedeniyle 1938'deki Antalya ziyaretini gerçekleştiremediğini belirten Çimrin, Atatürk'ün Antalya'ya yaptığı ziyaretlerin şehrin tarihine ve Türk milletinin Cumhuriyet'e olan bağlılığına büyük katkı sağladığını vurguladı. -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi