Fethiye’de deniz ekosistemini tehdit eden dip çamurunun temizlenmesinden deniz çayırlarının korunmasına kadar birçok çalışma hayata geçirilecek.
Bakan Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye Çevre Ajansı (TÜCA) tarafından deniz ekosisteminin korunması amacıyla geliştirilen DERİA sistemi hakkında bilgi verdi.
Fethiye’de milyonlarca metreküp dip çamuru temizlenecek
Bakan Kurum, çevre koruma seferberliği kapsamında Fethiye’de deniz ekosistemini tehdit eden 16,2 milyon metreküp dip çamurunun temizleneceğini açıkladı.
Çalışmayla deniz tabanındaki kirliliğin azaltılması ve bölgedeki deniz ekosisteminin korunması hedefleniyor.
Deniz çayırları için Mapa-Şamandıra Sistemi
Seferberlik kapsamında deniz çayırlarının korunmasına yönelik de yeni bir uygulama devreye alınacak.
Bakan Kurum, Mapa-Şamandıra Sistemi sayesinde teknelerin çapa atmasına gerek kalmayacağını belirtti. Böylece deniz çayırlarının zarar görmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Kontrolsüz tekne bağlamasına düzenleme
Çalışmalar kapsamında deniz trafiğinin düzenlenmesine yönelik adımlar da atılacak. Kontrolsüz tekne bağlamalarının önüne geçilerek denizlerde daha düzenli ve çevreye duyarlı bir kullanım sağlanması hedefleniyor.
Bakan Kurum açıklamasında, “Denizlerimizin mavisi gelecek nesillere ulaşsın diye Akdeniz’in en büyük çevre koruma seferberliğini başlatıyoruz” ifadelerini kullandı.
Seferberlikle Akdeniz’in deniz ekosisteminin korunması, kirliliğin azaltılması ve sürdürülebilir denizcilik uygulamalarının yaygınlaştırılması hedefleniyor.





