Diyetisyen Zehra Güney, Ramazan ayı boyunca tutulan orucun ardından gelen bayramda aşırı derecede tatlı ve yağlı gıdaları tüketmenin zararlı sonuçlar doğurabileceğini,  Ramazan ayında vücudun belli bir beslenme düzenine alıştığını ve bayramla birlikte aşırıya kaçmadan dengeli şekilde beslenmenin önemli olduğunu dile getirdi.

Uzun süreli açlık sonrası yapılan ani beslenme değişiklikleri, mide rahatsızlıkları, sindirim problemleri ve kan şekeri dengesizliklerine yol açabileceğini, Bayram sabahı, uzun bir oruç döneminin ardından yapılan ağır kahvaltıların mideye yük olabileceğini belirten Güney, "Ramazan boyunca metabolizma yavaşlar. Bu nedenle bayram sabahı kahvaltınızı ağır yiyeceklerden kaçınarak yapmalısınız. Protein, sağlıklı yağ ve lif içeren bir kahvaltı, güne enerjik başlamanızı sağlar. Örneğin; yumurta, peynir, zeytin ve yeşilliklerden oluşan bir kahvaltı tercih edebilirsiniz. Ayrıca, rafine şeker içeren gıdalardan ve hamur işlerinden uzak durulması gerekiyor." dedi. 

“GÜNE HAFİF VE PORSİYONLARI KÜÇÜK BAŞLAYIN”

Bayramda sağlıklı beslenmenin sırlarını tek tek açıklayan Güney açıklamasının devamında şunları söyledi;
Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan tatlılar, şerbetli ve aşırı yağlı olduklarında kan şekerini hızla yükseltebilir. Tatlılarınızı sütlü veya meyve bazlı tatlılar gibi daha hafif alternatiflerle değiştirin. Ayrıca, tatlı tüketimini öğünlerden hemen sonra değil, aradan bir süre geçtikten sonra yapmalısınız" dedi. Ayrıca, porsiyon kontrolüne dikkat edilmesinin önemini belirtti. Bayramda yapılan misafirliklerde sürekli ikram edilen atıştırmalıklar, ana öğünlerin yerini alabiliyor. 

“ÖĞÜNLERİ ATLAMAYIN VE SU TÜKETİMİNİ ARTTIRIN”

Öğünleri atlamadan, dengeli bir şekilde beslenmeye özen gösterin. Ana öğünlerde protein, sağlıklı karbonhidratlar ve iyi yağlar bulunmasına dikkat edin. Ayrıca, yavaş yemek ve küçük porsiyonlarla yemek, sindiriminizi kolaylaştıracaktır. Ramazan boyunca su tüketimi genellikle azalır. Bayramda ise çay ve kahve gibi içeceklerin fazla tüketimi vücudun daha fazla su kaybetmesine neden olabilir. Gün içinde en az 2-2,5 litre su içmeye özen gösterin. Çay ve kahve tüketimini ise sınırlayın. Özellikle kahve miktarını günde 2 fincanla sınırlamak, vücudun su dengesini korumaya yardımcı olur.

“SİNDİRİMİ DESTEKLEYİN VE HAREKETİ İHMAL ETMEYİN”

Bayramda ağır ve yağlı yemeklerin fazla tüketimi sindirim problemlerine yol açabilir. Sindirim sistemini rahatlatmak için sebzeler, tam tahıllı ürünler, kurubaklagiller ve meyveler gibi lif açısından zengin gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca, bağırsak hareketlerini düzenlemek için yeşil yapraklı sebzeler ve probiyotik yoğurtlar önerilir. Uzun süreli oturmak, sindirimi yavaşlatabilir ve kilo alımını kolaylaştırabilir. Yemeklerden sonra hafif yürüyüşler yapmak, sindirimi hızlandırırken, bayram boyunca aldığınız kalorilerin yakılmasına yardımcı olacaktır” dedi.

“GAZLI VE AKOLLLÜ İÇECEKLERDEN KAÇININ”

Güney alkollü ve gazlı beslenmenin mide için oldukça tehlikeli olduğun belirterek “Alkol ve gazlı içecekler, mideyi rahatsız edebilir ve şişkinlik yapabilir. Bunlar yerine maden suyu, şekersiz bitki çayları veya limonlu su gibi sağlıklı içecekler tercih edilebilir. Bayramda sağlıklı bir şekilde beslenmek, hem bedensel hem de ruhsal açıdan iyi hissetmenizi sağlar. Küçük ama etkili beslenme alışkanlıklarıyla, bayramı hem keyifli hem de sağlıklı geçirebilirsiniz” ifadelerini kullandı.  -Fatma Bedia UYAR

Muhabir: Fatma Bedia UYAR