Atmaca, hem hijyenik hem de güvenli kullanım için yılda bir kez yapılması gereken ana bakımların geç kalınmadan bu dönemde yapılmasının önemini vurguladı. Havuzlarda, özellikle çocukların ayaklarının sıkışması şeklinde yaşanan kazaların önüne geçebilmek için yüksek vakum kuvvetinin olduğu nozul ve dip emiş boruları üzerindeki kapak ve ızgaraların kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Atmaca, "Havuzlar insan ile taşınabilecek her türlü biyolojik kirleticiyi muhteviyatında bulundurabilir. Havuz kaynaklı mikrobik birçok hastalığı önlemek adına, havuz hijyeni ile ilgili önlemler şimdiden alınmalı ve yüzme havuzları yaz aylarına hazır hale getirilmelidir. Hem hijyenik hem de güvenli kullanım için yılda bir kez yapılması gereken ana bakımların geç kalınmadan bu dönemde yapılması son derece önemlidir" dedi.

Çocukların Güvenliği için Menfezlere Dikkat

Prof. Dr. Atmaca, havuzlarda çocukların menfezlere sıkışma riskinin altını çizerek, "Havuzlarda yüzeye yakın bir şekilde konumlandırılan vakum nozulu ve havuz diplerinde bulunan dip emiş ızgaraları yüksek vakum kuvveti barındırır ve bu çocuklar için risk oluşturur. Yıllık bakımlarda bu menfezlere özel dikkat gösterilmeli, kapak ve ızgaraların hasarsız ve yerinde olup olmadığı kontrol edilmelidir. Vakum nozul kapaklarının sıkı bir şekilde kapandığı ve kolayca açılamayacağı, dip emiş borusu ızgaralarının da hasarsız bir şekilde yerinde olduğu teyit edilmelidir." diye konuştu.

Ana Bakımların Tam Zamanı

Atmaca, tesiste bulundurulması gereken su hazırlama ve dezenfeksiyon sistem ekipmanlarının tamamının bakımlarının bu dönemde yapılması ve bu sistemlerin sezon boyunca çalışır durumda tutulması gerektiğini vurguladı. Ana bakımlarda kimyasal dozaj sistemlerinin kontrolü, topraklama ve kaçak akım koruma sistemlerinin çalışır vaziyette olduğunun kontrolü gibi işlemlerin yapılması gerektiğini belirtti.

Antalya'da fırtına sonrası yoğun mesai Antalya'da fırtına sonrası yoğun mesai

Rastgele Klor Kullanımı Tehlikeli Olabilir

Atmaca, havuz hijyenini sağlamak için kullanılan kimyasalların rastgele değil, ölçülerek ve miktarlarının ilgili standartlara uygun kullanılması gerektiğini söyledi. Kimyasal kullanımında insan faktörünün devreden çıkarılması ve otomatik dozajlama ve kontrol sistemlerinin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kimyasal Güvenliği Önemli

Tüm bu kimyasalların depolanmasına da özen gösterilmesi gerektiğini belirten Atmaca, kimyasalların muhakkak kapalı, kontrollü, kuru ve serin bir ortamda muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi. Oluşabilecek kimyasal buharların solunmasının son derece tehlikeli olduğundan depolamanın yapıldığı ortamların çok iyi bir şekilde havalandırılması gerektiğini de ekledi.  -Haber Merkezi

ü

Kaynak: Haber Merkezi