Sağlık kurumları tarafından yapılan açıklamada, bu geri çağırma işleminin “Sınıf 1” kategorisinde yer aldığı bildirildi. Bu sınıflandırma, söz konusu ürünün tüketici sağlığı üzerinde ciddi ve hatta ölümcül sonuçlar doğurabileceği anlamına geliyor.
Listeria enfeksiyonu, sindirim yoluyla vücuda girdikten sonra özellikle bağışıklığı düşük bireylerde organlarda iltihaplanma, yüksek ateş, mide bulantısı, kas ağrısı ve ishal gibi semptomlarla kendini gösterebiliyor. Risk grubundaki bebekler, hamileler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerde ise menenjit ya da sepsis gibi yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olabiliyor.
RUTİN KONTROLDE ORTAYA ÇIKTI
Toplatma kararı, Alma Pak International firmasının yaptığı standart ürün kontrolleri sırasında bakteriye rastlanmasıyla alındı. Yaklaşık 5.400 kilogramlık bir partiye yayılan bu ürünlerin sadece Kuzey Karolina’daki bir alıcıya gönderildiği bildirildi. Ancak, bu alıcının ürünleri başka bölgelere dağıtıp dağıtmadığı henüz açıklanmadı.
İNGİLTERE'DE SALMONELLA TEHLİKESİ
Öte yandan, benzer bir gıda güvenliği uyarısı bu hafta İngiltere’den geldi. İskoçya’dan temin edilen yumurtalarda salmonella riski bulunduğuna dikkat çeken İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), ülke genelinde 2024 itibarıyla sindirim sistemi enfeksiyonlarında son 10 yılın en yüksek artışının yaşandığını açıkladı.
Verilere göre bu yıl yaklaşık 70.300 kişi kampilobakter, 10.300 kişi ise salmonella kaynaklı enfeksiyon nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvurdu.
HİJYEN UYARISI
UKHSA’dan Dr. Gauri Godbole, enfeksiyonların önlenmesi için hijyen kurallarının titizlikle uygulanması gerektiğini belirtti.
“Çiğ et hazırladıktan sonra, tuvalet sonrası ya da hayvanlarla temasın ardından ellerin sabunla yıkanması enfeksiyonların yayılmasını büyük ölçüde engeller. Kusma veya ishal belirtileri olan bireylerin de tamamen iyileşmeden yemek hazırlamaktan kaçınması gerekir” dedi. -Haber Merkezi