Her ortamda istenen kişi olmak insanlarda ruhsal bir rahatlamayı ve özgüveni beraberinde getiriyor. Ama bu durumun tam tersi de mümkün... Eğer yeterince komik değilseniz, size ait orijinal fikirleriniz yoksa, empatiden yoksunsanız ve her zaman olumsuz düşünüyorsanız istenmeyen kişi olmaya adaysınız. İşte İngiltere merkezli Independent gazetesinin derlediği aşırı sıkıcı insanların tipik 15 özelliği…
1- Dengeli sohbet edemezler
Sıkıcı görülen insanlar sohbetlerinde genellikle dinlemeyle konuşma arasında bir denge tutturamazlar. Ya çok konuşup karşı tarafı az dinlerler ya da az konuşup sadece karşı tarafı dinlerler.
2- Beden dilini önemsemezler
Sıkıcı insanlar sohbet sırasında karşılarındaki kişinin beden diline önem vermezler. Mesela karşısındaki kişinin nezaketen kafa salladığını anlamazlar.
3- Mizah anlayışları zayıftır
Uzmanlar mizahın bilişsel esneklik göstergesi olduğunu, yani bir olayı farklı bakış açılarıyla değerlendirme yeteneği gerektirdiğini söylüyor. Sıkıcı insanların bu özellikten genellikle yoksun olduğu düşünülüyor.
4- Genel konuşurlar
Sıkıcı insanların ortak özelliklerinden biri aşırı tedbirli olmalarıdır. Sohbet sırasında fazla detaya girmezler, kendilerine gelen sorulara da "Bilmiyorum, sanırım öyledir" gibi cümlelerle cevap verirler.
5- Rutin yaşarlar
Yeniliğin insanları daha mutlu etme ihtimali nedeniyle pek çok insan farklı aktivitelere yönelir. Ancak sıkıcı insanlar iş çıkışlarında ve hafta sonlarında genellikle aynı rutin içinde yaşarlar.
6- Kendi fikirleri yoktur
Uzmanlar sıkıcı insanların olaylara genellikle sınırlı bir bakış açısıyla yaklaştığını, bu nedenle sohbet sırasında da çok fazla konuşmadıklarını söylüyor.
7- İyi hikaye anlatamazlar
İlginç ve ilgi çeken insanların genellikle eğlenceli hikayeler anlatabildiği belirtiliyor. 2016'da yapılan bir araştırmaya göre kadınlar da iyi hikaye anlatabilen erkekleri daha cazip buluyor.
8- Yeni fikirler sunamazlar
Eğer sohbetlerde yeni fikirler ortaya atılmazsa karşıdaki kişinin sıkılması kaçınılmazdır. Sıkıcı insanlar bunu genellikle başaramaz.
9- Empati kuramazlar
Duygusal zekaları düşük insanlar, sohbetin karşı taraftaki kişi için nasıl geçtiğini algılayamayabilir. Kendilerini başkalarının yerine koyamadıkları için de bu kişilerle sohbet etmek genelde sıkıcıdır.
10- Sohbete başkalarını dahil etmezler
Sıkıcı insanlar konuşmalarında sadece kendi problemlerinden bahsederek ve aşırı detay vererek başkalarının sohbete dahil olmasına müsaade etmezler.
11- Doğaçlama sohbet yapamazlar
Bazı sıkıcı insanlar sohbet sırasında hazırlanmış belli metinlere sadık kalırlar. Uzmanlar iyi sohbet edebilen kişilerin konuşmalar tıkandığında sözü karşı tarafa atarak sohbeti kurtardığını belirtiyor.
12- Ses tonları monotondur
Monoton bir ses tonuyla konuşan insanların ne zaman sinirlendiği ya da heyecanlandığı anlaşılamaz. Bu nedenle bu kişilerle sohbet genelde sıkıcıdır.
13- Sürekli olumsuz düşünürler
Uzmanlar, olaylara sürekli olumsuz tarafından yaklaşan ve mağdur zihniyetiyle yaşayan kişilerin daha sıkıcı bulunduğunu belirtiyor.
14- Kendilerini tekrar ederler
Aynı hikayeyi defalarca tekrarlayan kişiler sıkıcı olarak algılanıyor. Bu kişilerin konuşurken sık sık aynı kelimeleri tekrarlaması da onların sıkıcı algılanmasına neden oluyor.
15- Sıkıntıları bulaşıcıdır
Sıkıntı iki yönlüdür. Sıkıcı insanlar genelde karşılarındaki kişinin de heyecanını düşürür ve herkesin daha fazla sıkılmasına neden olur. -Haber Merkezi