DGS 2026 yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından gözler taban puanlar ve boş kalan kontenjanlara çevrildi. İki yıllık ön lisans eğitimini dört yıllık lisans programına tamamlamak isteyen adaylar, ek yerleştirme döneminde oluşan kontenjanları ve bölümlerin en küçük puanlarını dikkate alacak.
Bu yıl Dikey Geçiş Sınavı (DGS) kapsamında örgün, uzaktan ve açıköğretim programları için 103 bin 600 aday tercih yaptı. Yerleştirme sonucunda 56 bin 820 aday bir programa yerleşirken, toplam 15 bin 873 kontenjan boş kaldı.
DGS’DE 15 BİN 873 KONTENJAN BOŞ KALDI
Yerleştirme verilerine göre örgün eğitim programlarında 5 bin 7 kontenjan dolmadı. Uzaktan eğitim programlarında 176 kontenjan boş kalırken, AUZEF, ATA AÖF ve AÖF programlarında toplam 10 bin 690 kontenjanın boş kaldığı bildirildi.
Kayıt hakkı kazanan adaylardan kayıt yaptırmayanların olması halinde boş kontenjan sayısının daha da artabileceği belirtildi. Üniversiteler tarafından kayıt sürecinin tamamlanmasının ardından oluşacak yeni boşluklar YÖK tarafından ÖSYM’ye bildirilecek.
DGS EK TERCİHLER NE ZAMAN?
DGS ek yerleştirme takvimi henüz ÖSYM tarafından açıklanmadı. Kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından boş kontenjanların netleşmesi ve ek yerleştirme kılavuzunun yayımlanması bekleniyor.
Herhangi bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar ise ek yerleştirme kapsamında tercih yapamayacak. Ek tercihlerde adayların puanlarıyla birlikte programların kontenjan durumları ve önceki yerleştirmelerde oluşan en küçük puanları dikkate alınacak.
DGS TABAN PUANLARI BELLİ OLDU
ÖSYM, 2026 DGS yerleştirmelerine ilişkin en küçük ve en büyük puan bilgilerini yayımladı. Bölümlerin taban puanları, ilgili programa yerleşen adaylar arasında oluşan en düşük puanı gösteriyor.
Bazı programların 2026 DGS en küçük puanları şöyle:
- Abdullah Gül Üniversitesi – İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi: 187,71296
- Alanya Üniversitesi – Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce, Burslu): 305,70702
- Anadolu Üniversitesi – Halkla İlişkiler ve Reklamcılık (Açıköğretim): 164,25835
- Ankara Bilim Üniversitesi – İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (İngilizce, Burslu): 245,16997
- Antalya Belek Üniversitesi – İletişim ve Tasarımı (Burslu): 227,96318
- Atatürk Üniversitesi – Tarımsal Biyoteknoloji: 236,14721
ADAYLAR BOŞ KONTENJANLARI BEKLİYOR
DGS ek yerleştirmelerinde kullanılacak kontenjanların, üniversitelerdeki kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından kesinleşmesi bekleniyor. Özellikle ilk yerleştirmede dolmayan programların yanı sıra kayıt yaptırılmaması nedeniyle oluşacak yeni boşluklar da ek yerleştirme kılavuzunda yer alabilecek.
Adaylar, tercih etmeyi düşündükleri lisans programlarının 2026 DGS taban puanlarını ve kontenjan durumlarını karşılaştırarak tercih listelerini oluşturacak.




