Ters lalelerin doğadan koparılması, zarar verilmesi veya doğal ortamından uzaklaştırılması halinde 244 bin 315 TL’lik yüksek bir ceza uygulanıyor. Bu çiçekler sadece Elazığ’da değil, Tunceli, Bingöl, Diyarbakır, Adıyaman, Hakkari, Van, Şanlıurfa, Şırnak ve Muş’ta da yetişiyor. Ancak, nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için korunmaları büyük önem taşıyor.
AĞLAYAN GELİN EFSANESİ
Ters laleler, halk arasında sevdiğine kavuşamayan bir gelinin gözyaşlarını simgeleyen efsaneleriyle de biliniyor. Karların erimesiyle birlikte filizlenen bu kırılgan güzellik, doğanın en etkileyici manzaralarından birini oluşturuyor.
TERS LALERİ YAŞATMAK İÇİN SEFERBERLİK
Arıcak ilçesinin Saman Mahallesi'nde yaşayan Salih Bayar, ters lalelerin korunmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Bu çiçeğin ömrü sadece 20 gün. Bayrama denk gelmesi nedeniyle bu yıl ziyaretçi sayısı az. Ancak biz, tohumlarını doğaya yayarak neslinin devamını sağlıyoruz" dedi.
DOĞA HARİKASI BU ÇİÇEKLERİ KORUMAK HEPİMİZİN SORUMLULUĞU
Uzmanlar, ters lalelerin korunması için farkındalık yaratmanın önemine dikkat çekiyor. Doğaseverler ve yerel halk, bu nadide çiçekleri zarar görmeden gelecek nesillere aktarabilmek için yoğun çaba sarf ediyor. -Haber Merkezi