Enflasyon ve her geçen gün gelen zamlar hayat pahalılığını arttırdı. Özellikle asgari ücretle geçinenler için bu durum daha da zorlaştı. Toplumun her kademesi için farklı zorluklar ortaya çıkaran ekonomik koşullarda sadece temel seviyede harcama yaparsak ayın sonunu görebiliyoruz. Alanya Posta Medya ekibi yaptığı araştırmayla Alanya’da 4 kişilik bir ailenin bir aylık yaşam maliyetini ortaya koydu. Yapılan araştırmada sadece temel ihtiyaç harcamaları baz alındı. Araştırmanın sonucunda Alanya’da 4 kişilik bir ailenin 1 aylık yaşam maliyeti 21 bin 391 TL olduğu belirlendi.

ALANYA’DA YAŞAMAK TUZLU

Alanya Posta Medya ekibi, 4 kişilik bir ailenin ilçede yaşama maliyetini gözler önüne serdi. Yapılan hesaplamada hiçbir aktivite gerçekleştirmeden, temel ihtiyaçların hesabı yapıldı. Buna göre kira için 15 bin TL, temel gıda alışverişi için 991,95 TL, faturalara için ortalama 900 TL, elektrik ve su için ortalama bin 500 TL, benzin için 3 bin TL gider belirleyen ekibin sonucuna göre 4 kişilik bir ailenin aylık gideri 21 bin 391 TL olarak hesaplandı. Maliyet hesaplamasına çocukların kreş, bebek bezi, bebek maması, kırtasiye alışverişleri gibi masraflar ve aile üyelerinin dışarıda gerçekleştirdiği sinema, arkadaş buluşmaları, kahve içme, konserlere gitme, yemeğe çıkma gibi aktiviteler de hesaplamaya dahil edilmedi.

REKABET ÖN PLANDA

Alanya’da yaşam maliyeti konusu, ailelerin geçim sıkıntılarını gözler önüne sererken, gelir eşitsizliği ve kira meseleleri gibi zorluklar da gündeme her geçen gün gelmeye devam ediyor. Bu durum, toplumda rekabetin ön planda tutulması ve yasal düzenlemelerin yetersizliği gibi konuları da beraberinde getiriyor. -Fatma Bedia UYAR

Kaynak: Fatma Bedia UYAR