Bazı ülkelerde emeklilere, baktıkları çocuk başına oransal ya da sabit oranda zam yapılıyor. Fransa 3 çocuğu bulunan anne babanın emekli maaşına %10 zam uygulamasının kapsamını geçtiğimiz yıl genişletmişti. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç, dünyada sosyal güvenlik alanında yapılan son reformları kaleme aldı: “Nüfusu yaşlanan OECD üyesi bazı ülkelerde nüfusu artırmak için emekli aylığına ilave artış yoluyla teşvik uygulamaları yaygınlaşıyor. Çekya’da Ocak 2023’ten itibaren çocuğa en fazla bakımı sağlayan ebeveynin emekli aylığına, büyüttüğü her çocuk için 500 Çekya Kronu verilmeye başlandı.

Fransa kamu ve özel sektörde çalışarak emekli olanlardan en az üç çocuğu olan anne ve babaya yüzde 10 oranında daha fazla aylık ödüyor. Fransa, geçen yıl mart ayından itibaren bu uygulamayı serbest meslek sahiplerini de kapsayacak şekilde genişletti. Slovakya ve Slovenya çocuk sahibi annelerin emekli aylıklarında iyileştirmeye gitti. Slovenya’da çocuk başına emekli aylığına yüzde 1,36 oranında artış yapılıyor. Bu haktan anne yararlanabiliyor. Uygulamanın cazibesini artırmak için kapsamı genişletildi. Anne henüz emekli değilse, annenin kabul etmesi halinde ebeveyn desteği babaya ödenebilecek.

ÇALIŞAN ÇOCUĞUN KAZANCINA GÖRE EBEVEYN MAAŞI

Slovakya’da Fransa’daki gibi iki ebeveyn de çocuk teşvikinden yararlanabiliyor. Ancak, Slovakya Fransa ve diğer ülkelerden farklı olarak 2023 yılında ilginç bir sistem uygulamaya koydu. Çocukların talep etmesi halinde, çalışmakta olan çocukların prime esas kazançlarının (brüt ücret diye de kabul edebiliriz) yüzde 1,5’i oranında anne veya babalarının emekli aylığına katkı yapılacak. “Ebeveyn maaşı” olarak adlandırılan bu ödeme çocuğun talep etmesinden itibaren başlayacak. Bu haktan her çocuk için bir ebeveyn yararlanabilecek. Ebeveynin emekli aylığında yapılacak ilave artış çocuğun ileride alacağı emekli aylığını olumsuz etkilemeyecek. Çocuklar karar değiştirdiklerinde anne veya babanın ebeveyn maaşı kesilebilecek. -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi