Alanya'da üreticilere dev proje anlatıldı Alanya'da üreticilere dev proje anlatıldı

EYT ile ilgili son dakika açıklaması geldi. EYT’li emekliye bayram müjdesi verildi. Bun göre mart ayında emeklilik başvurusunda bulunanlar maaşlarını nisan ayında alacaklar. SSK’lıların (4/A), tahsis numarasının son rakamına göre nisan ayının 17’si ile 26’sı arasındaki tarihlerde maaşınız bankaya yatacak. Bağ-Kur’lular ise tahsis numarasının son rakamına göre 25’i ile 28’i arasında maaşları bankaya yatacak. Nisan ayında alınan maaşın üzerine fark ödemesi de yapılacak. Bunun yanında E-Devlet’e giriş yaptıklarında, emekli işlemleri menüsü altında emeklik günlük ödeme kısmı sorgulandığında kısmi ödemeye hak kazandılarsa ne kadar maaş farkı alacaklarını görecekler. Hem Ramazan Bayramı’nda hem de Kurban Bayramı’nda 2’şer bin lira olan bayram ikramiyesi de emeklilerin hesabına yatacak. İşte EYT ile ilgili tüm detaylar…
FARK ÖDEMELERİNE BAŞLANDI
Maaş bağlama işlemini tamamlayanlara birikmiş tutar ödemesi yapılıyor. Mevzuata göre mart ayında başvuranlar aslında 1 Nisan’dan itibaren emekli sayılıyor. EYT kapsamında SSK’dan emekli olanlar 1 Nisan-17 Nisan arasındaki farkları, Bağ-Kur’lular ise 25 Nisan’a kadarki farkı birikmiş olarak alacaklar. Peki EYT’liler maaş farkı olup olmadığını nasıl öğrenecek? Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş detayları tek tek anlattı.
Kurtuluş açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Emeklilik şartlarını taşıyan çalışanlar mart ayı itibarıyla müracaatlarını gerçekleştirdi. Burada genel kural 1 sonraki ayın başından itibaren maaşlar hesaplanmaya başlar. SGK’nın birçok kontrolleri söz konusu. Bu arada geçen bir zaman söz konusu.
Zamanın bitiminde daha sonra maaşınızı hak ettiğine karar getirilirse SSK emeklilerinin maaşlar 17, Bağ-Kur maaşları 21’inde yattığı için SSK emeklilerinin ayın 1’i ile 17’si arasında, Bağ-Kur emeklileri için ayın 1 ile 25’i arasındaki maaş farkı hesaplanır bunlar maaşlara artı olarak yatırılır. SSK emeklileri için 17 gün, Bağ-Kur emeklileri için 25 günlük maaş farkı söz konusu olacaktır.
NEDEN MAAŞ FARKI YATIYOR?
1 milyon 600 bin müracaat var. 240 bini aşkın işlemleri tamamlanmış emekliliği hak etmiş insan var. 240 bin kişi maaş farklarını hak etmiş olacaklar. 1 milyon 600 bin kişi işlemleri tamamlandıkça peyder pey emekli olacak bunlar da maaş farkı hak edişini elde etmiş olacaktır.

Muhabir: Ayşe Yağmur Mercimek