Alanya’da esnafın işleri bir anda kesildi: Onlarda mı iflasa sürüklenecek? Alanya’da esnafın işleri bir anda kesildi: Onlarda mı iflasa sürüklenecek?


-Sabiha TATLIYER
Seçim ve deprem nedeniyle konut satışlarındaki talebin beklemeye geçmesinin yanı sıra kredi faizlerindeki artış, satışların büyük oranda azalmasına neden oldu. Sektör temsilcileri ise Alanya’da da konut satışlarının neredeyse durma noktasına geldiğini belirtirken diğer yandan Alanya’nın büyük sermayesine oluşturan yabancılarda ilçedeki konut fiyatlarına yetişemez hale geldiğini belirtiyor. Alanya Posta Medya ekibine açıklamalarda bulunan Alanya Müteahhitler Birliği Başkanı (MÜTBİR) Mustafa Küçüker ve Alanya Emlakçılar Derneği (ALEMDAR) Başkanı Özgür Erbaş, seçimden sonra toparlanmaların başlayacağının altını çizdi.
‘YABANCILARDA TEREDDÜT VAR’
Erbaş açıklamasında, “Konut satışında sıkıntı halen devam ediyor. Seçim süreci olduğu için yabancılar için tereddüt söz konusu. Yeni gelecek hükümet işte açıklamalar yapıyor yabancılara konut satışı yasaklanacak gibisinden. Mevcut hükümette o yönde kararlar almaya başlayınca yavaşlamalar söz konusu oldu. Ortada büyük bir kararsızlık var” dedi.
‘PİYASA KİLİTLENDİ’
“Yerliye konut satışı için faiz oranları çok yüksek” şeklinde konuşan Erbaş, “2,5- 3 civarında bir faiz oranı söz konusu. Devlet Bankasının faizi düşük ama 250 bin TL’den üstünü vermiyor. Piyasa kilitlendi ve neredeyse bitme noktasına geldi. Seçime kadar hareketliliğin artacağını düşünmüyoruz. İnşallah seçim ikinci tura kalmaz. Artık bir yandan Alanya bölgesi pahalı gelmeye başladı. Yabancılardan aldığımız duyumlara göre konut fiyatları onlara da artık pahalı gelmeye başladı ve Ruslar İskandinavlar Mersin bölgesine doğru kaymaya başladı bu durumunda etkisi var” dedi.
‘ZAMANLA TOPARLANACAĞIZ’
Küçüker açıklamasında, “Depremden sonra psikolojik olarak insanlar gayrimenkul yatırımına karşı beklemeye girmişlerdi. Ancak artık toparlanmayı görmeye başladık. Turizminde hızlanması ile birlikte gayrimenkule yatırımında artacağını öngörüyoruz. Seçiminde insanların kafasında bir nevi bariyer gibi oldu. Neticede yabancıya satışında hangi parti gelirse gelsin devam edeceği belirlendi. Konut satışına değil vatandaşlık yönünde konut satışına karşı bir uygulamaya giderek revize edileceği söyleniyor. Piyasa belirsizliği sevmiyor. Zamanla toparlanmayı daha fazla göreceğiz. Yabancıya konut satışının yasaklanması gibi bir durum söz konusu olamaz zaten mütekabiliyet yasası var. Bunun kalkması söz konusu değil” dedi.

Muhabir: Ayşe Yağmur Mercimek