Alanya'da da onlarca şubesi olan beyaz eşya devi değişiyor: İşte yeni adı Alanya'da da onlarca şubesi olan beyaz eşya devi değişiyor: İşte yeni adı

-Fatma Bedia UYARü

Tarım, turizm ve daha birçok sektörde istihdam edilen göçmenlerin ülkelerine dönmesi durumunda yaşanacak işçi sorunu hakkında Alanya Avokadocular Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen değerlendirmede bulundu. Bu durumun sadece bugünü değil yarınları da etkilediğine dikkatüçeken Sevilgen, göçmenlerin tarım alanındaki işçiüaçığını kapattığını belirtti. Gençlerin tarım sektörüne yönelmediğini bu nedenle de göçmen istihdamının fazla olduğunu belirten Sevilgen, üniversite mezunu olan gençlerin işçi olarak çalışmak istemediğinin altını çizdi.

‘İŞSİZ MEZUNLAR ARTIYOR’
Alanya’da göçmenlerin birçok sektörde istihdam edilmesinin nedenlerini açıklayan Sevilgen üniversite mezunu gençlerin ağır işlerde çalışmak istemediklerine dikkati çekti. Bu konuda atılması gereken ilk adımın kaliteli üniversiteler ve kaliteli bölümler olması gerektiğini söyleyen Sevilgen,” Göçmenler turizmde çok fazla istihdam edilmiyor. Tarım sektöründe daha fazla istihdam ediliyorlar. Bu yüzden eğer göçmenler ülkelerine geri dönerlerse turizm sektörü çok etkilenmese bile tarım sektöründe işçi sorunu yaşanabilir. Göçmenlerin bu kadar istihdam edilmesinin nedeni bizim üniversite mezunu gencimizin çok fazla olması ve bu gençlerin ağır işlerde çalışmak istememeleri. Onlar çalışmayınca göçmenlerde bu sektörde yer ediniyorlar. Belli bir zamandan sonra bu insanlar bizden biri olacak, tıpkı eskiden bizim vatandaşlarımızın Almanya’ya gidip yerleşmesi gibi. Herkes üniversiteye gidince okumuş işsiz sayısı artıyor. Bu gençler de mezun olunca işçi olarak çalışmak istemiyor bu da her alanda kalifiye işçi sıkıntısını ortaya çıkarıyor. Bu durum bizim yarınlarımızı da etkiliyor” diye konuştu.

Muhabir: Ayşe Yağmur Mercimek