-Alkın BİRİCİK
Avrupa ve Rus pazarının aromasından dolayı tercih ettiği Türk Kirazı ve ya Napolyon cinsi olarak bilinen kirazın 900 türünün hasadı sürmeye devam ediyor. 60 dolayında ülkeye ihracat yapması ile dünya lideri konumunda olan ihracatlık kirazda, hasat büyük oranda tamamlandı. Alanya’da Dereköy, Mahmutseydi, Asmaca ile Gündoğmuş’un Köprülü Mahallesi’nde ağırlıklı olarak üretilen Türk Kirazı’nda Toroslarında yamaçlarında bulunan bahçelerde hasat dönemi başlıyor.
ÜRETİCİ KİRAZ SATIŞINDAN MEMNUN
Kiraz üretiminde 1300 rakımın altındaki bahçelerde hasadın büyük oranda tamamlandığını söyleyen Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, “Bu yıl rekolte çok yüksek olmamasına rağmen ihracat potansiyeli sayesinde üreticiyi memnun eden bir pazar vardı. Fiyatın iyi olmasından mutlu olan üreticilerimiz ile bu yönde eğilimi bulunanlar yeni kiraz bahçesi kurulumuna yönelecektir. Özellikle kapama bahçelerin iklimin uygun olduğu alanlarda kurulmasını teşvik ve tavsiye diyoruz. Odamızda sertifikalı 4 çeşit kiraz fidanı bulunduruyoruz, üreticilerimiz her zaman fidan temin edebilir” dedi.
HASAT DEVAM EDECEK
Alanya’da 752 üreticiye ait 1635 dekarda, Gündoğmuş’ta ise 199 üretici ait 856 dekar alanda kayıtlı 83 bin ağaçtan ürün elde edildiğini belirten Göktepe, “Söğüt, Çayarası, Gökbel, Gödüre, Gören, Kadıyakası, Samsa, Köprübaşı gibi daha yüksek bölgelerde bulunan yaylalarda hasat devam edecek” diye konuştu. Afyonkarahisar, Antalya, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Denizli, Eskişehir, Isparta, İzmir, Konya, Manisa, Niğde ve Yozgat’ta Türkiye’de başlıca ihracatlık kiraz üretilen iller olurken bu üretimler Antalya, Denizli, Isparta, Manisa, Konya ve Niğde’nin de arasında olduğu illerden talebe göre ebatlaması yapılarak ihraç ediliyor.