banner84

Yenidünya ilk meyvesini Alanya’da verdi

Türkiye’de sadece Alanya ve Mersin’in Tarsus İlçesi’nde yetişen turfanda malta eriği, ilk meyvesini Alanya’da verdi.

Yenidünya ilk meyvesini Alanya’da verdi

-Burcu MUTLU

Alanya’nın coğrafi işaretli iki ürününden birisi olan malta eriği, muşmula ve yenidünya isimleriyle de  biliniyor. Türkiye’de yaklaşık olarak 10 bin ton üretimi yapılan ve 1800'lü yıllarda Cezayir ve Lübnan üzerinden ülkeye gelen malta eriğinin ilk hasadı Alanya’da yapıldı. Türkiye’de sadece Akdeniz Bölgesi’nde Alanya ve Tarsus’ta yetişen malta eriğinin hasadına Mart ayında başlanırken, Nisan’ın sonunda tamamlanıyor. Malta eriği toptan 30 TL, tezgahta ise 50 TL’den alıcı buluyor. Ülkedeki en iyi turfanda meyve Alanya’da yetişirken, bunun en büyük nedenlerinden birisi ise güneşin doğuşu ve batışı bu noktada gerçekleşiyor.

“KALP SAĞLIĞINA ÇOK İYİ GELİYOR”

Alanya Hal Komisyoncuları Derneği tropik meyvelerden sorumlu yönetim kurulu üyesi Hilmi Sevilgen, ülkede malta eriğinin genellikle 12 ay boyunca yeşil olarak kaldığını söyledi. Sevilgen, “Malta eriği meyve olmaya başladığı zaman yeşilden sarıya dönüyor. Yıkanarak yenmesi tavsiye ediliyor. Lif açısından çok zengin, kan basıncını düşürüyor, kalp sağlığına da çok iyi gelmektedir” dedi.

KONUMU SAYESİNDE NE LEZZETLİ TURFANDA ALANYA’DA YETİŞİYOR

Alanya’nın turfanda yetiştiriciliğinde en iyi yetiştiği bölge olduğunun altını çizen Sevilgen, “Malta eriği bunlardan bir tanesi. Bulunduğumuz bahçe de Türkiye’nin ilk malta eriğinin üretildiği bahçedir. Bunun en büyük sebebinin birisi de güneşin doğumu ve batışı bu noktada gerçekleşmektedir” diye konuştu.

“SADECE ALANYA VE TARSUS’TA YETİŞİYOR”

Üretiminin azalmaya başladığını ifade eden Sevilgen şöyle dedi; “Malta eriğinin Alanya için önemli olmasının bir sebebi de coğrafi işaretli ürünlerimizden bir tanesidir. Üreticiler şu an kendini tatmin edecek şekilde para kazanıyor çünkü sadece Alanya ve Mersin’in Tarsus bölgesinde var. Başka herhangi bir bölgede malta eriği üretilmemektedir. Kazancı şu an 30-40 Lira arasında. Mart ayında başlıyoruz, Nisan ayının sonuna doğru da hasadı bitmektedir. Alanya’da malta eriğinin yaklaşık 350-400 kişi civarı üreticisi var. Önceki yıllarda bin 500 civarı üretici vardı, biraz azalmaya başladı. Tabi bunun azalmasıyla beraber de değeri de yükseliyor. Şu an yeniden ekimler başladı çünkü fiyatı gerçekten oldukça yüksek gidiyor.”

“ÜRETİMİMİZ ÇOK VERİMLİ”

Kendisinin 15 yıldır malta eriği ürettiğini belirten Üretici Muzaffer Yıldız, ürünlerinin bulunduğu bahçesinin çok farklı bir özelliği olduğunu söyledi. Gün doğumun ilk olarak kendi bahçesine vurduğu için ağaçların gün ışığıyla erkenden olgunlaştığını ve bambaşka bir lezzeti olduğunu ifade etti. Yıldız, “Üretimimiz çok verimli. Gelirinden memnunuz ve ürünlerimizin kalitesi oldukça iyi” dedi.

Güncelleme Tarihi: 06 Mart 2020, 17:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner107