Elektronik sigara kullanımının ortaokul çağındaki çocuklara kadar indiğini belirten Prof. Dr. Karalezli, “13-15 yaşlarındaki gençler, bu ürünleri içeriğini bilmeden kullanıyor. Aromalı, renkli ve cazip ambalajlar ile sunulan bu cihazlar nikotin ya da uyuşturucu içeriyor olabilir. Bu da hem bağımlılığa hem de ciddi akciğer hastalıklarına davetiye çıkarıyor” dedi.

'MASUM SANILAN ELEKTRONİK SİGARALAR DNA'YA ZARAR VERİYOR'

Elektronik sigaraların zararsız olduğu algısının yanlış olduğunu vurgulayan Karalezli, “Bu ürünler DNA hasarına neden olarak akciğer kanserine zemin hazırlayabiliyor. İçerdikleri kimyasallar nedeniyle EVALI adı verilen ciddi akciğer hasarlarına yol açabiliyorlar” ifadelerini kullandı.

'TÜTÜN ŞİRKETLERİNİN YENİ TUZAĞI'

Prof. Dr. Karalezli, geleneksel tütün ürünlerinin satışının azalmasının ardından büyük sigara şirketlerinin yeni pazar arayışına girdiğini ve bu kapsamda elektronik sigara ile ısıtılmış tütün ürünlerini yaygınlaştırdığını söyledi. “Bu ürünlerde 83 farklı zararlı madde tespit edilmiş. Bazı maddeler sigarada bile yer almıyor” dedi.

'AİLELER UYANIK OLMALI, ÇOCUKLAR KORUNMALI'

Karalezli, çocukların bu ürünleri internetten kolayca temin edebildiğini belirterek, “Yasal düzenlemeler ve denetimler sürüyor ancak ailelerin de bilinçli olması gerekiyor. Çocuklarımızı bu ürünlerden korumak için toplumsal farkındalık şart” diye konuştu. -İHA 

Kaynak: İHA