Tarım sektörü de artık dijital sisteme adapte olmaya başladı. İlçede üreticiler her türlü işlemi artık E-Tarım ya da Tarım Cebimde uygulaması ile bir tık ile tamamlayabiliyor. Alanya’da da bu sistemin oldukça yaygınlaşması ile hem yetkililerin bilgiye ulaşımı hem de çiftçilerin işleri kolayca sağlanıyor. Konu hakkında Alanya Posta Medya ekibine konuşan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, “Uygulamalar sayesinde hem biz hem vatandaşlarımız hem de üreticilerimiz ÇKS kayıtlarını, hayvan kayıtlarını her türlü sistem bilgilerine ulaşabiliyor” dedi.

Sözlerine “Tarım ve Orman Bakanlığı olarak akıllı tarımı aktif bir şekilde uygulamaktayız” şeklinde başlayan Rüzgar, “Cep Tarım sistem uygulaması geliştirildi. Oradan vatandaşlarımız ve üreticilerimiz ÇKS kayıtlarını, hayvan kayıtlarını her türlü sistem bilgilerine ulaşabiliyorlar. Bunun yanı sıra özellikle pandemiden sonra alım-satım için bir program gerçekleştirdik. Üreticilerimiz oradan ürettikleri ürünleri girebiliyorlar. Oradan sözleşme ve tarımsal faaliyette yapabiliyorlar. Bizim bütün kayıt sistemlerimiz mevcut, ÇKS, hayvansal, bitkisel, gıda güvenlik sistemi, arıcılık, su ürünleri bütün bu yapılan işlemleri bu sisteme kayıtlarını yapıyoruz. Çiftçilerimiz Tarım Cebimde programı ya da E-tarım üzerinden giriş yapıp bütün bu bilgilere ulaşabiliyorlar. ÇKS kayıtları da aynı şekilde müdürlüğümüze gelmeden yapılabiliyor” dedi.

İYİ Parti Alanya'da aşure etkinliği İYİ Parti Alanya'da aşure etkinliği

‘ALANYA TARIMINI UYDU İLE TAKİP EDİYORUZ’

Rüzgar, “Alanya İlçe Tarım Müdürlüğü olarak Coğrafi Bilgi Sistemi'ni de aktif bir şekilde kullanıyoruz. Bu sistemde bütün tarımsal faaliyetleri uydu aracılığı ile takip ediyoruz. Afet, yangın herhangi yaşanan bir olayı dahi bu sistemle takip etmekteyiz. Kırsal kalkınma ve Destek programı kapsamında bütün bu projelerin harcamalarına bakanlık olarak hibe desteği vermekteyiz. Tarım ve Orman Bakanlığı, Alanya İlçe Tarım Müdürlüğü olarak bilişim sistemlerini her aşamada aktif bir şekilde kullanmaktayız" dedi.

ÜRETİCİLERE ÇKS ÇAĞRISI

Alanya’da son ulaşılan güncel verilere ÇKS kaydı bulunan 2 bin 338 çiftçi bulunuyor. Son kayıt tarihi için bir kere daha çağrıda bulunan Rüzgar, “ÇKS son başvuru tarihi 2 Ocak 2024. Üreticilerimizin bu tarihe kadar müdürlüğümüze gelerek veya e devlet üzerinden ÇKS kayıtlarını yapmaları, yönetmelik değişikliğinde bildirilen tarımsal faaliyet konularını kayıt ettirmelerini önemle belirtiyorum” dedi. -Fatma Bedia UYAR

Kaynak: Fatma Bedia UYAR