Karar'da yer alan habere göre, Et ve Süt Kurumu'ndan yapılan açıklamada, salmonella pozitif çıkan etlerin imha edileceği ve bu ürünlerin üretimde kullanılmasının veya satışının söz konusu olmadığı belirtilmişti.

CHP'li Adem ise, etlerin gümrüğe girmeden önce, yani kaynak ülkede teste tabi tutulması gerektiğini savundu. Adem, "Gümrükten önce bunun tespit edilmesi gerekiyor, gerekli prosedür budur. O ülkeden alınmadan önce teste tabi tutulur. Eğer uygunsa, halk sağlığına zararı yoksa ithal edilir." dedi.

Antalya'da çilenin adı aynı yeri farklı Antalya'da çilenin adı aynı yeri farklı

Adem, ESK'nın açıklamasını ciddi bulmadığını ve etlerin ülkeye girdikten sonra satışının da gerçekleşmiş olabileceğini söyledi.

Gıda Güvenliği Derneği Başkan Yardımcısı Samim Saner ise, ithal ürünlerdeki güvenlik kontrollerinin başarılı bir şekilde yürütüldüğünü belirterek, söz konusu kontrollerin hem ürünün çıkış noktasında hem de varış noktasında gerçekleştirildiğini vurguladı. Saner, "Sistem çalışmış, salmonella tespit edilmiş ve ona göre de ürün iade edilecek." dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yılın ilk üç ayında da 110 bin baş sığır ve 18 bin 389 ton da et ithal edildiğini belirterek, uygulanan yanlış politikaların yurt dışından hayvan ithali sonucu doğurduğunu söyledi.

CHP'li Adem, her ülkeden ithalatın eleştirisini yaparken, Hollanda ve Fransa gibi ülkelerden yapılan ithalatın daha güvenli olduğunu söyledi. Adem, tüm ülkelerden hayvan ithalatının 2028'e kadar uzatıldığını ve bu uygulamanın oldukça riskli olduğunu vurgulayarak, "İthalat lobilerine teslim oldukları için bu uygulamayı sürdürüyorlar" dedi.

Adem ayrıca, etkili bir aşılama programıyla birlikte 0-1 yaş arası buzağı ölümlerinin önüne geçilmesi durumunda, Türkiye'nin ithalata ihtiyacı olmayacağını ve hatta ihracatçı ülke konumuna geçebileceğini ifade etti.

Ülkedeki et ve süt krizinin ithalatla çözülemeyeceğini savunan Adem, yerli anaç ırkların yetiştirilerek üreticilere ücretsiz verilmesi gerektiğine inanıyor. Ona göre, "Girdi maliyetlerinin yükselmesiyle çiftçi kar edemez hale gelir. İthalatla yalnızca aradaki şirketlere para kazandırırsınız, hayvancılıkla uğraşan insanları da yok edersiniz."  -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi