ALEKOD'dan basın mensuplarına özel gece ALEKOD'dan basın mensuplarına özel gece

Son bir yılda konut fiyatlarındaki artış yüzde 54 iken, enflasyon yüzde 69,8 oranında artarak, reel fiyatlardaki düşüş yüzde 15,8'e ulaştı. Konut satış fiyatlarının reel olarak gerilediği gözlemleniyor. Son iki yılda konut fiyatları nominal ve reel olarak gerileme eğiliminde. İnşaat maliyetlerindeki artış, kredilere erişimin kısıtlanması ve yabancı talebinin azalması konut üretimini neredeyse durma noktasına getirdi. Bu durumun özellikle kiralık konut arzında ciddi sıkıntılara yol açabileceği endişesi var.

FİYATLAR ARTACAK

Kiralık konut piyasasında da benzer bir durum gözlemleniyor. Kiralık konut fiyatlarındaki son bir yıllık reel düşüş yüzde 8. Uzmanlar, konut üretimindeki gerilemenin kiralık konut arzında ciddi sıkıntılara yol açabileceğini ve bu durumun kiralık konut fiyatlarının artmasına neden olabileceğini belirtiyor.

AKTİF ROL OYNAMALARI GEREKİYOR

Uzmanlar, konut piyasasındaki durgunluğun önüne geçmek için kamu eliyle konut üretimine ağırlık verilmesi gerektiğini savunuyor. TOKİ ve diğer kamu kuruluşlarının kiralık konut üretiminde daha aktif rol alması gerektiği vurgulanıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kentsel dönüşüm ve konut arzını artırmaya yönelik yeni bir çalışma yaptıklarını duyurdu. Bu kapsamda, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yapılacak düzenlemeyle, gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılacak. Böylece kentsel dönüşümün finansmanına ve konut arzının artırılmasına katkı sağlanacak.

ŞU AN ALMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt: "Konut fiyat artış hızındaki reel düşüşün nominal değerlere yansıması beklenenden daha uzun sürebilir. Bu şekilde devam ederse, iki yıl içinde sadece reel değil, nominal düşüşlerden de söz edebileceğimizi düşünüyoruz." GAPAS Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özcan: "Piyasa daraldı, yabancının talebi azaldı ve krediler kısıtlandı. Bu da iç satışları negatif etkilediği için pazarlıkla satış fiyatını dahi düşürmek mümkün oluyor. Şu an almak için doğru zaman olduğunu düşünüyorum."   -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi