Türkiye genelinde 1100 kişiyle yapılan bir araştırma, konut kiralama ve mülkiyet konusundaki mevcut durumu ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre, halkın yüzde 59,5'i kira artışlarına getirilen resmi sınırın uzatılmasını istiyor. Kiracıların yüzde 86'sı ise son bir yılda yasal zam oranını (yüzde 25) aşan artışlarla karşı karşıya kaldıklarını ifade ediyor.

KİRACILAR ZOR DURUMDA, EV SAHİBİ OLMA HAYALİ

Areda Survey tarafından yapılan araştırma, kiracı-ev sahibi tartışmalarında halkın yüzde 59'unun kiracıların mağdur olduğunu düşündüğünü gösteriyor. Katılımcıların yüzde 77,3'ü ev sahibi olmanın artık bir hayal olduğunu belirtirken, yüzde 92,1'i aidatlara resmi bir sınır getirilmesi gerektiğini savunuyor.

EKONOMİK DURUM VE ENFLASYONUN ETKİSİ

Araştırmada, kiraya verdiği gayrimenkulü olanların yüzde 59,3'ü kira bedelini belirlerken ekonomik durum ve enflasyonun etkili olduğunu söylüyor. Yüzde 30,9'u ise kira bedelini belirlerken bölgesel faktörleri dikkate aldığını belirtiyor. Ayrıca, yüzde 8,4'ü gayrimenkulün değerini artıran tadilat gibi iyileştirmelerin etkili olduğunu, yüzde 1,5'i ise ulaşım imkanlarının kira bedelinde rol oynadığını ifade ediyor.

YÜZDE 72,2'YE GÖRE EV SAHİPLERİ FIRSATÇI

Araştırma sonuçlarına göre, toplumun yüzde 72,2'si kira artışlarını belirlerken ev sahiplerinin fırsatçılık yaptığını düşünüyor. Halkın yüzde 58,9'u ev sahibi veya kiracısıyla sorun yaşamadığını söylerken, yüzde 41,1'i ise sorun yaşadığını belirtiyor. Sorun yaşayanların yüzde 45,5'i kira bedeli anlaşmazlıklarını, yüzde 20'si ise yasal olmayan kira artışlarını ana sorun olarak görüyor. Diğer sorunlar arasında ev sahibinin kiracıyı çıkarmak istemesi (%10,4), kirayı zamanında ödeme anlaşmazlıkları (%9,5) ve ev sahibinin gerekli tadilatları yapmaması (%2,2) bulunuyor.

KONUT SAHİBİ OLMA UMUDU AZALIYOR

Artan konut fiyatları nedeniyle, Türk halkının yüzde 77,3'ü ev sahibi olmayı artık bir hayal olarak görüyor. Yüzde 9,8'i ev sahibi olmayı geleceğe yatırım olarak değerlendirirken, yüzde 6,3'ü bunun ekonomik bir risk taşıdığını düşünüyor. Katılımcıların yüzde 46,8'i konut sahibi olabilmek için kredi çekmeyi planlarken, yüzde 35'i nakit ödeme yöntemini tercih ediyor. Firmaların vadeli ödeme planlarını seçenlerin oranı ise yüzde 18,2 olarak belirlenmiş.

Alanya bu ücretlerle Türkiye'yi geride bıraktı! En pahalı olma yolunda ilerliyor Alanya bu ücretlerle Türkiye'yi geride bıraktı! En pahalı olma yolunda ilerliyor

HAZİNE VE MALİYE BAKANI ŞİMŞEK: KİRA SINIRI SÜRMEMELİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artışlarına getirilen yüzde 25'lik sınırın devam etmeyeceğini açıkladı. Şimşek, "Bu sınırın devam etmesi için bir gerekçe görmüyorum. Piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı. Bu açıklama, kira artış sınırının devam etmesini bekleyen kiracılar arasında endişe yarattı. -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi