Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Deniz Ayas, son yıllarda Akdeniz, özellikle Antalya, Alanya ve Mersin bölgelerinde artan deniz anası yoğunluğuna dair Alanya Posta Medya’ya açıklamalarda bulundu. Ayas, bu durumun temelinde aşırı balıkçılık faaliyetlerinin yattığını söyledi. Ayas, "Deniz anaları planktonlarla beslenir ve bazı denizel türleri de onlarla beslenir. Örneğin hamsi ve sardalya gibi türler suyu süzerek planktonlarla beslenirler. Siz denizden çok fazla sardalya, hamsi gibi planktonla beslenme gösteren balık gruplarını aşırı yakalayıp çektiğinizde denizde deniz anaları için çok fazla besin kalır ve biz son on yıldır, artan bir şekilde deniz anası patlamalarını görüyoruz" dedi.

Dev proje Alanyalı üreticilere anlatıldı Dev proje Alanyalı üreticilere anlatıldı

“SON 5 YILDIR DENİZ SOĞUK OLDUĞUNDA DA GELİYORLAR”

Ayas, deniz anasının popülasyon artışının 1970'lerden bu yana gözlemlendiğini ve bu canlıların özellikle yaz mevsimi veya baharda suyun ısınmasıyla görüldüğünü belirtti. Ancak, son beş yıldır Şubat aylarında bile, yani deniz suyu ısınmadan soğuk dönemde, deniz anası popülasyonlarıyla karşılaşıldığını ifade ederek, zehirli türlerin varlığına da dikkat çekti. Ayas, "İnsana da zarar verebilecek bir özelliği var. Özellikle bunun uzantılarında nematosist denilen hücreler var. Bu hücreler elinize değdiğinde ya da her hangi bir yerinize değdiğinde patlayan yakıcı bir sıvı temas halinde patlıyor" diyerek vatandaşları ölü deniz analarına bile dokunmamaları konusunda uyardı.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DE ETKİSİ VAR”

Ayas, deniz anası yoğunluğunun turizmi olumsuz etkileyebileceği potansiyeline de değindi ve "Biz bu popülasyon dağılmazsa sahillerdeki bu denizanası miktarı azalmaz ise turizmi etkileme potansiyeli olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu. Ayas konuşmasının devamında ise deniz kaplumbağalarının, özellikle Caretta Caretta türünün, deniz analarını ana besin kaynağı olarak tüketmesiyle bu sorunun üstesinden gelinme ihtimalinin bulunduğunu da sözlerine ekledi. Son olarak, Ayas, deniz anası popülasyonundaki artışın, aşırı balıkçılık faaliyetlerinin yanı sıra iklim değişikliği ve deniz sularının ısınması gibi faktörlerle de ilişkili olduğunu belirtti ve "Dünyada en fazla ısınan, en fazla bu iklim değişikliklerinden etkilenen deniz Akdeniz" açıklamasında bulundu. Ayas konuşmasını noktalarken, deniz anası ile temas halinde yaralanmalarda, tatlı su yerine deniz suyu ile yıkama ve amonyak içeren sıvılarla tedavi önerisinde de bulundu.  -Alkın BİRİCİK

Kaynak: Alkın BİRİCİK