Türkiye'de her geçen yıl avlanan su ürünleri miktarı azalıyor. Sezonun kapanmasına günler kalmasına rağmen bu yıl da balıkçılar henüz beklediklerini bulamadı. Aşırı avlanma ve deniz kirliliği, bu olumsuz gidişin temel sebepleri arasında. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, "Bir dönem aşırı bir avcılık yapıldı. Mesele 1500 ton avcılıktan 300 ton avcılığa düştü. Türler azalıyor. Avcılık bu durumun en büyük sebeplerinden birisi. İkincisi de şüphesiz kirlenme. En son kalkan balığı Marmara Denizi'ndeydi artık yok, uskumru, kolyoz, orkinos, dil balığı, kırlangıç yok." dedi. Balıkçılar için 1 Eylül'e kadar sürecek yasak 15 Nisan'da başlıyor. Uzmanlara göre, aşırı avlanma ve deniz kirliliği nedeniyle balık türleri azaldı. Bu durum tezgahlardaki balık çeşitliliğini ve fiyatları da etkiledi.
514 BİN TONDAN 328 BİN TONA DÜŞTÜ
TÜİK verilerine göre balık avcılığında son 10 yılın en verimli dönemi olan 2011'de elde edilen balık miktarı 514 bin 755 ton iken, 2021 yılında 328 bin 165 tona kadar düştü.

Dev proje Alanyalı üreticilere anlatıldı Dev proje Alanyalı üreticilere anlatıldı

kaynak: NTV
ü

Muhabir: Ayşe Yağmur Mercimek