ü

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan verilerine göre 9 Kasım itibarıyla, Türkiye'de ikamet izniyle yaşayan yabancı sayısı yüzde 15 azalarak 1 milyon 127 bin 38'e düştü. Pandemi ile Rusya-Ukrayna arasındaki savaş sonrası yoğun göç alan illerin başında gelen Antalya'da 19 Ocak'tan 9 Kasım'a ikamet izni ile bulunan yabancı sayısı 26 bin 386 azaldı. 19 Ocak'ta 157 bin 575 ikamet izni ile Antalya'da yaşayan yabancı sayısı 9 Kasım itibarıyla 130 bin 994'e düştü. Alanya Müteahhitler Birliği Başkanı Mustafa Küçüker ve Alanya Emlakçılar Derneği Başkanı Özgür Erbaş konuyla ilgili Alanya Posta Medya’ya açıklamalarda bulundu. Küçüker, düşüşün devam edebileceğini söyledi. Erbaş ise bazı mahallelerin ikametgaha kapanmasının doğru olduğun fakat bu düzenlemeden önce ev alan yabancıların buna dahil edilmesinin güvensizlik oluşturduğuna değindi.

‘BU SAYILAR DAHA DA DÜŞECEK’

Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker bu sayıların daha da çok düşeceğinin altını çizdi. Küçüker, “Bu sayılar daha da çok düşecek. Kiralama ile ilgili yapılan ikametgahlar vardı. Biz bunların çok doğru olmadığını da belirtmiştik. Onlar da ciddi azaltma yaşattı. Kontroller de arttırıldı. Maalesef kötü niyetli kullananlar olmuş. Emniyet de bu tespitleri yapıyor. Bu düzenlemeler nedeniyle daha da düşecektir” dedi.

Alanya'da yarın rekor kırılacak! Evde bile boğulacağız Alanya'da yarın rekor kırılacak! Evde bile boğulacağız

‘SATMAK YERİNE KİRALAMAYA YÖNELMELİYDİK’

Alanya Emlakçılar Derneği Başkanı Özgür Erbaş konu hakkında, “Rusların savaştan sonra Alanya’ya gelmesiyle Alanya’daki bazı mülk sahipleri fırsatçılık yaptı. Fiyatları çok arttırdı. Türkleri evlerden çıkarıp yabancılara satmaya çalıştılar. Böyle bir süreçten geçtik. Biz bu süreçte hep söyledik, önce yerliden yana olalım sonra yabancı vatandaşlarımıza satış yapalım diye. Alanya’da yabancılar olmazsa olmaz, Rus da Alman da gelmeli, Alanya turizm bölgesi turist olmalı. Ama burada yapılması gereken şuydu: Elimizdeki apart otelleri kullanıp onları yok etmeyip, daire satmayıp kiralamaya öncelik verseydik ticaret de hareketlenmiş olurdu. Ama plansız hareketler sonucunda özellikle bazı müteahhitlerin ve kurumların plansız hareketleri sonucunda aşırı 1+1 dair yoğunluğu yaşandı. Apart otellerimiz yıkıldı bina çöplüğüne döndü Alanya. Savaş da bitti, gelen turistlerin nakitleri bitti. Artık yüzde 20-30 seyrinde bir düşüş gözlemlenir” dedi.

‘BİZ HANCI ONLAR YOLCU OLMALI’

Erbaş konuşmasının devamında, “İkametgahın kapanması çok etkili oldu, dört mahalle kapandı, nüfusun yüzde 202sini geçtiği için. Bence bu çok doğru bir uygulama ama burada da yanlışlar yapıldı. Daha önce ev almış olan yabancılara da uygulandı bir yandan, mağdur edildi. Uygulamadan önce ev almış ülkemize gelmiş bu kişiler de mağdur edildi. Dolayısıyla zorunlu bir şekilde çıkış oldu. Turistler Alanya’da ticaretin olmazsa olmazı. Ama bunların bir kuralları olması gerekiyor. Her alanda bir Türk ile beraber olması taraftarıyım. Asıl amaç bizim hancı olmamız, onların yolcu olması. Yoksa elimizdekileri kaybederiz” ifadelerine yer verdi. -Fatma Bedia UYAR

Kaynak: Fatma Bedia UYAR