AK Gençlik aşure etkinliğinde buluştu AK Gençlik aşure etkinliğinde buluştu

-Fatma Bedia UYAR
Son yıllarda inşaat alanında çalışan işçilerin ölümlü ve yaralanmalı kazaları gündemden düşmüyor. Ülke genelinde olduğu gibi Alanya'da da bu rakamda artış meydana geliyor. İlçede 2022 ile 2023'ün Nisan ayı arasında 12 ölümlü ve yaralanmalı iş kazası yaşandı. Bu kazaların nedenlerini ve yapılması gerekenleri kalıpçı ustası Mustafa Kurtbaş, Alanya Posta Medya'ya anlattı. üKurtbaş,” Bu konuda işçilere eğitim verilmeli ayrıca bir de yaptırım getirilmeli” dedi.ü
‘BİLİNÇLİ OLUNMALI’
Yaşanan sıkıntının sadece şantiye sahibinden kaynaklanmadığını aynı derece işçinin de sorumlu olduğunu vurgulayan Kurtbaş, "Yıllardır bu işin içindeyim. Sorun sadece işveren de değil, üişçide de sıkıntı var. Müteahhit ne kadar bütün bareti, ayakkabıyı teslim etse de bütün önlemleri alsa da işçiye bu önlemleri uygulatmak çok zor olabiliyor. Bunun nedeni de çalışan işçinin bilinçsiz ve fazla cesur olmasıdır. Her işçinin başına da bir güvenlik görevlisi ya da denetleyecek birini koymak mümkün olmadığı için insan önce kendini korumalı. Dediğim gibi en büyük problem işçinin bilinçsiz çalışması. Müteahhitler son zamanlarda eskisine göre daha çok bilinçlendi, inşaat işçilerinin çalışma ortamlarında önlem alınmasına daha çok dikkat etmeye başladılar” şeklinde konuştu.
‘DENETİM GETİRİLMELİ’
Yaşanan soruna çözüm önerisi getiren Kurtbaş, "Bu konuda işçilere eğitim verilmeli ayrıca bir de yaptırım getirilmeli. İşçinin bu konuda yükümlülüğü olmadığı için çok rahat davranabiliyorlar. Eğer işçiye bir yaptırım uygulanabilirse belki durum daha farklı olabilir. Ama şu an Alanya’da alttan yetişen inşaat elemanı olmadığı için müteahhitler bir yaptırım uygulasa bile işçi bende başka yerde çalışırım diyerek işten ayrılıyor. Burada devlet nazarında bir denetim olmalı” dedi.

Muhabir: Bedia UYAR