Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle, üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılamasına dair hükme aykırı hareket edenlere, her bir aykırılık için 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

“TİCARET İL MÜDÜRLÜĞÜNE BİLDİRECEĞİZ”

AK Gençlik aşure etkinliğinde buluştu AK Gençlik aşure etkinliğinde buluştu

Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar konuyla ilgili olarak Alanya Posta Medya’ya yaptığı açıklamasında stokçuluk ve fahiş fiyat denetiminin Ticaret Bakanlığı’na bağlı olduğunu ancak rutin denetimlerde bu durumu tespit etiklerinde Ticaret İl Müdürlüğüne bildirdiklerini vurguladı. Rüzgar, “Tarımsal faaliyet gösteren kooperatifler, KOOPBİS sistemine kayıt olmak ve genel kurullarını zamanında yapmak zorundadır. Biz İlçe Tarım ve Orman Müdürü olarak kooperatiflerin genel kurullarını yapmalarını ve sağlıklı bir kurul gerçekleştirmeleri için görevli gönderip genel kurullarını yapıyoruz. Stokçuluk ve fahiş fiyat denetimi Ticaret Bakanlığında ancak denetimlerimizde tespit edersek Ticaret İl Müdürlüğüne bildiriyoruz. Denetimleri Belediye Zabıta ekipleri de yapıyorlar” dedi.

“KARTELLERİN ÖNÜNE GEÇİLSİN”

Alanya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Süleyman Hilmi Özdemir ise alınan kararı doğru bulduğunu ifade etti. Özdemir, “Hükümetin aldığı bu kararı doğru buluyor, hatta ticaretten men etmeye kadar götürmesini istiyoruz. Stokçuluk Türkiye’de fahiş fiyat artışının sebeplerinden birisidir. Bilhassa aralarında anlaşarak kartel oluşturan zincir marketlerin denetlenmesini stok yapmalarının engellenmesini istiyoruz. Malı piyasadan çekerek, fiyat arttırıp haksız kazanç sağlıyor, istedikleri zaman da düşürerek, millete ucuz mal satıyoruz imajı yaratarak insanlarımızı kandırıyorlar. Bunlarda vicdan yok sadece kazançlarını düşünüyorlar. Pandemi zamanında gıda harici mal satmamalarını istedik, şikayet ettik sadece 3 gün durdurabildik. Devlet içinde devlet olmuşlar sanki, meydan okudular 3 gün sonunda yine gıda harici her şeyi sattılar. Beyaz eşyacı, butikçi, telefoncu, züccaciye, kozmetikçi dükkan kapattılar. Zincirler kanunları çiğneyerek bu ürünleri sattığı gibi karavan hatta tekne dahi sattılar. İstiyoruz ki günah keçisi üç beş tane küçük esnaf değil, Türkiye’nin büyük sorunu olan bu kartellerin önüne geçilsin. Alınan bu kararı çok yerinde buluyor sonuna kadar destekliyorum” diye konuştu. -Alkın BİRİCİK

Kaynak: Alkın BİRİCİK