Dev proje Alanyalı üreticilere anlatıldı Dev proje Alanyalı üreticilere anlatıldı

-Fatma Bedia UYARü

Alanya’da çiftçilerin ürün yetiştirirken kullandığı ilaçlar, kullanım şekilleri, ilaçların zararları ve ülke genelinde ilaçsız tarım uygulaması pek çok sağlık sorununuda beraberinde getiriyor. Konu hakkında Alanya Posta Medya ekibine konuşan Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe: " Bizim Ziraat Odası olarak üreticilerimize tavsiyemiz şu yönde, üretilen tarım ürünü üzerine ruhsatlı bir bitki koruma ürünü kullanılması” dedi.
‘ETKİN MADDEYE DİKKAT EDİLMELİ’
İlacın etkin maddesine ve kullanılan ürünün ruhsatlı olması gerektiğine dikkati çeken Tahir Göktepe İlaçların kullanım süresine de değindi. Göktepe,” İlacın çok fazla kullanılmasından ziyade bitki koruma ürünlerini verdikten sonra son kullanma ile hasat arasında geçmesi gereken bir süre var. Bu süreye uyulduktan sonra insan sağlığı açısından olumsuz bir etkiye sebep olmuyor. Bizim Ziraat Odası olarak üreticilerimize tavsiyemiz şu yönde, üretilen tarım ürünü üzerine ruhsatlı bir bitki koruma ürünü kullanmak, diğer bir husus da şu; Son ilacı verdiği tarihle hasat arasında geçmesi gereken bir süre var bu birçok etkili maddesine göre, ticari ismine göre ki genelde etkili maddesine göre bu belirlenir onu da bakanlığımız belirliyor zaten buna uyduktan sonra herhangi bir sıkıntı olmaz” diye konuştu.ü
‘ŞARTLAR UYGUN DEĞİL’
Bölge’nin iklim şartlarının ve ekonomik koşulların ilaçsız tarıma uygun olmadığını belirten Abidin Avşaroğlu ilaçsız tarımın yapılamamasının nedenlerini de sıraladı. Avşaroğlu,” Normalde İyi Tarım uygulaması diye bir şey var. Tabi yurt dışında bu uygulama daha fazla ama bizim sera şartlarımız, iklim şartlarımız buna uygun değil. Mesela biyolojik müdahalede kırmızı örümceği farklı bir böcekle imha edebiliyoruz ama ortam müsaade etmediği için uzun süreli bir reaksiyon göstermiyor bize. Bahsettiğim biyolojik mücadelenin maliyeti daha fazla. Yani ilaç kullanmanın en önemli sebeplerinden birisi diğer yöntemlerin daha maliyetli olması ve daha zor olması. İlaçsız tarım için çiftçinin ekonomisinin daha iyi olması lazım” şeklinde konuştu.

Muhabir: Bedia UYAR