Akran zorbalığının hızla artış göstermesiyle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaokullarda seçmeli dersler kapsamına alınan "okul temelli sosyal sorumluluk çalışmaları" kapsamında siber zorbalık ve akran zorbalığıyla mücadeleyi müfredata alarak öğrencilere anlatacak. Bununla birlikte fiziksel tüketimin yanı sıra ilişkilerinde hızla tüketildiğinin ve özellikle 3-6 yaş arasında erken yaştaki çocuklarda bilinçlenmenin daha önemli olduğunu belirten Alanya Belediyesi Aile Kadın Destek Merkezi Sorumlusu Psikolog Esra Yemez, “Çocuklara merhamet, yardımseverlik, arkadaşlığın önemli olduğunu, bireysel olmanın önemi kadar bir arada olmanın da önemini çocuğa mutlaka aşılamalıyız” dedi.

‘ACI SONUÇLAR DOĞURABİLİYOR’

Akran zorbalığının küçük yaşlarda başlayıp ergenlik döneminde çok daha acı sonuçlar doğurabildiğini belirten Yemez, “ Kökeninde empati yoksunluğunu çok fazla görüyoruz. Özellikle tüketim çağının çok belirgin bir şekilde hayatımıza gelmesiyle birlikte ilişkileri de tüketmeye başladık. Çocuk akademik hayata başladığı andan itibaren anne babanın çocuk üzerinde eğitsel anlamdaki özellikleri yitiriyor. Dürüst, yardımsever, saygılı empatik olmak bu tarz değerler akademik başarının önüne geçtiği için anne ve babalar akademik başarıyı her şeyin önünde tuttukları için çocuk sadece bu konunun önem derecesi ile dünyaya bakıyor. Arkadaşını incitmenin zararlarını zihninde oluşturamıyor. İlişkilerdeki kuvvetliliğe geri dönmemiz gerekiyor” diye konuştu.

‘MÜFREDATA GİRMESİ BÜYÜK ARTI’

Yaşamın önemli bir sorunu haline geldiğini belirten Yemez, “Okullarda bu konuların işlenmesi çocuklarda eksik olan empati gibi kavramların yerine getirilmesi öğretmenleri tarafından bir şeylerin aşılanması çok çok önemli. Bunun dışında ailelere görevler düşüyor. Aile içi ilişkilerde sağlam bir zemine oturtmanın yanında başka insanlara yardım etme konusunda da rol model olmamız lazım. Ancak günümüz dünyasından çok fazla bireyselliğe düştüğümüz için tabiri caizse çocuklara “Sen niye başkasını düşünüyorsun, kendine odaklan, bak arkadaşın senden yüksek alıyor, sen neden onu geçemiyorsun” gibi çok fazla başka insanları önemsemeyen ve sadece kendini önemsemesi gerektiğine yönelik inançları desteklersek çocuklarımız hoşuna gitmeyen bir şeyle karşılaştığı vakit zorbalık sürecine dahil olabiliyor” ifadelerine yer verdi.

Alanya meydanında ilk defa görüldü: Görmek için acele edin Alanya meydanında ilk defa görüldü: Görmek için acele edin

‘BÜTÜN HAYATA ETKİ EDEBİLİR’

Çocuktaki bu baskınlık, liderlik gibi konu başlıklarının okullarda iyi olan öğrencileri ön plana çıkarma, akademiksel, sanatsal anlamda bu tarz başlıklarda performansı yüksek olan öğrencilerin ön plana çıkarılması bu öğrencilerin destekleyici unsurda yer alması çok önemli” diyen Yemez, “Bu şekilde ilerlerse zorbalık dediğimiz eylemlerin azalması sağlanabilir. Akran zorbalığını gerçekleştiren bireylerin ve zorbalığa uğrayan bireylerin tespit edildiği andan itibaren mutlaka uzman desteği ile güçlendirilmeleri gerekiyor. Aksi takdirde bu durum kişinin yakasına yapıştığı takdirde bütün hayatına etki edebilir” dedi. -Fatma Bedia UYAR

Kaynak: Fatma Bedia UYAR