Ortadoğu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rizeli iş insanı Mehmet Gür’ün ekonomik gücünün yanı sıra ortaklarından kaynaklı siyasi gücünün de etkisi ile Alanya’da 2015 yılında müşteri girişi olan helal konsepte hizmet veren tesettür otelini ÇED Yönetmeliği’ne aykırı şekilde yapılan 175 odayı legalleştirmek için süreci geçmişe yönelik işlettirmek üzere geçen Perşembe ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ organize etti ancak siyasiler ve çevreciler toplantı salonuna girmeyerek işletmenin istediğini vermedi.Geçmişte ormancıların eğitim kampı olan halkın mesire alanı olarak kullandığı deniz ile tabiatın buluştuğu üstelik altında tarihi bir zenginliğin yattığı bilinen yarımadada, bakanlığın uygun bulduğu proje dosyasına aykırı olarak 2 bin 600 metrekarelik alanda izin alınmadan inşaat yapılmış.

CİNS DEĞİŞİKLİĞİ İŞİN KILIFI OLMUŞ

2004 yılında kamp alanı olarak işletilmek üzere bir şirkete yıllık 600 bin lira kiraya verildi. Ayak bastı parası dahil olmak üzere restoran, kafe, büfe, disko ve konaklama ünitelerini oluşturup gelir kapısı açtı. 520/1 parselde bulunan İncekum Mesire Yeri, 2006 yılında dönemin Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ‘Tabiat Parkı’ ilan edilmesi ile alanın turizm tesisi için kiraya verilmesinin de önünü açtı. Orman arazi için 2002’de dönemin Orman Bakanı Osman Pepe’nin tamam’ demesi ile Roma dönemi arkeolojik sit alanı olması kesinleşti.

49 YILLIĞINA GÜR AİLESİNE VERİLDİ

Bakanlık ile firma arasındaki hukuki süreç devam ederken 6 Temmuz 2011 tarihinde kiralama sözleşmesi 8 yıl uzatılan alan 19 Aralık 2011’de Rize Güneysulu Mehmet Gür’ün sahibi olduğu Ortadoğu Grup şirketine devredildi. Böylece toplam 271 bin metrekarelik alana sahip tabiat parkının 104 bin metrekarelik kısmı Gür ailesinin kullanımına sunuldu. Böylece Aralık 2011’de verilen ÇED Gerekli Değildir Kararı’nın 2012’de Mehmet Gür’ün şirketine devredilmesiyle önce otel projesinde değişikliğe gidilerek izin alınmadan 425 oda kapasiteli proje, izinsiz ek odalar ve personel lojmanlarının da dâhil edilmesiyle 600 oda ve 1300 yatak kapasitesine çıkarıldı. Halbuki Kültür ve Turizm Bakanlığı söz konusu otel için 2018 yılında 535 oda ve 1092 yatak için Turizm İşletme Belgesi vermiş.Toplamda 2 bin 600 metrekarelik alanın izinsiz olarak inşa edildiği belirtiliyor. İnşaat çalışmaları sırasında ormanlık bölgeden çok sayıda çam ağacı kesildi. İnşaat çalışmaları sırasında antik çağdan kalma 2 bin yıllık bir zeytinyağı atölyesine rastlandı ancak alanda arkeolojik kalıntıların çıkması da inşaat çalışmalarını durdurmaya yetmedi.

İLK ROUNDU HALK KAZANDI

Proje dosyasını kabul eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise 25 Mart 2024 tarihinde yayımladığı duyuruda, söz konusu otelin kapasite artışı projesiyle ilgili 18 Nisan 2024 tarihinde halkın katılımı (ÇED) toplantısı yapılacağını bildirdi. İzinsiz işletilen bölümler yeni inşa edilecekmiş gibi anlatılmak istendi. Halka proje hakkında bilgi vermeyi amaçlayan ÇED toplantısında, aslında izinsiz olarak ve ÇED yönetmeliğine aykırı şekilde inşa edilen ve 9 yıldır işletilen otelin ilgili bölümleri hakkında bir sunum yapılması bekleniyordu. ÇED Yönetmeliği ve turizm işletmeciliği açısından bir skandal olarak tarihe geçecek olan bu uygulama, Türkiye’deki yasa ve yönetmeliklerin nasıl keyfi olarak aşıldığının da göstergesi olan toplantı Alanya halkının karşı duruşuyla bozuldu.

İYİ Parti Alanya'da aşure etkinliği İYİ Parti Alanya'da aşure etkinliği

BU BİR ÇED OYUNU

CHP Alanya İlçe Başkanı Bülent Kandemir “Burada bize dayatma yapıldı. Daha önceden otelleri yapmışlar, bitirmişler. 10 yıl önce yapmaları gereken işlemi 10 yıl sonra yapmaya çalıştılar. Biz de hep beraber bu halk bilgilendirmesini yaptırmayarak aslında onlara karşı yaptıklarınıza karşıyız diye mesaj verdik. Arkadaşlar da bu işin olmayacağını anlayarak gitti. Bundan sonraki süreç mahkemelerde devam edecek. ÇED raporuna karşı mahkeme açacağız. Hukuki olarak orada yapılan tecavüzün daha da büyümesinin önüne geçmek istiyoruz” diyerek siyasi olarak ta sürecin takipçisi olacaklarını net olarak ifade etti.

Mehmet Gür’ün adı, 2018 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2 milyon lira borcu olmasıyla da gündeme gelmişti. Erdoğan’ın YSK’ya sunduğu mal varlığı beyanında, 2 milyon lira borçlu olduğu görülen, Bilal Erdoğan’ın yanı sıra Erdoğan’ın eniştesi Ziya İlgen ve kardeşi Mustafa Erdoğan’la ortaklığı bulunmakta. Tüm bunlara rağmen 175 odası haram olan helal otel 2024 turizm sezonunda da faaliyetlerine kaldığı yerden devam edecek. -Fatma Bedia UYAR

Kaynak: Fatma Bedia UYAR