Günlerdir merak içerisinde beklenen AK Parti Antalya Milletvekili aday listesi dün belli oldu. Listede yer alan isimlerin ise biyografileri seçmenler tarafından araştırılmaya başladı. AK Parti'nin listenin ilk 7 sırasında yer alan isimlerin biyografisi;

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU KİMDİR?
Mevlüt Çavuşoğlu, 5 Şubat 1968 Alanya doğumludur.

1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Uluslararası İlişkiler lisans derecesi alan Çavuşoğlu, 1991 yılında New York Long Island Üniversitesi’nde Ekonomi alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. 1993’te Ankara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde “Avrupa Birliği Uzmanlığı Programı”nı tamamlamıştır.

1993 yılında Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde özel öğrenci olarak doktora programına başlamış, Jean Monnet bursuyla 1993-1995 yılları arasında London School of Economics’de (LSE) doktora çalışmasına devam etmiştir.

AK Parti Kurucu Üyesidir. 22., 23. ve 24. Dönem Antalya Milletvekilliği yapmıştır. Ocak-Aralık 2013 döneminde AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürütmüştür. Eylül 2012’den bu yana AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesidir. TBMM Türkiye-ABD ve Türkiye-Japonya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı yapmıştır.

2003-2014 yılları arasında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde (AKPM), Başkan Yardımcılığı, Türk Delegasyonu Başkanlığı, Göç, Mülteciler ve Nüfus Komitesi Başkanlığı, Göç Alt Komitesi Başkanlığı, Turizm Kalkınma Alt Komitesi Başkanlığı, Denetim Komitesi, Ekonomik İşler ve Kalkınma Komitesi, Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komitesi, Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi üyelikleri gibi çeşitli görevlerde bulunmuştur. Aynı zamanda, Avrupa Demokratik Grup Başkan Yardımcılığı ve Sözcülüğü görevlerini de üstlenmiştir.

2010-2012 yılları arasında AKPM Başkanlığı’na seçilmiş, bu görevi üstlenen ilk Türk Parlamenter olmuştur. 7 Nisan 2014 tarihinde AKPM Onursal Başkanı unvanı verilmiştir.

27 Ocak 2012 ve 31 Ocak 2014 tarihleri arasında Venedik Komisyonu'nda AKPM'yi temsil etmiştir.

AKPM’deki görevlerinin yanı sıra, 2007-2010 yılları arasında Avrupa Güvenlik ve Savunma Asamblesi (Batı Avrupa Birliği Asamblesi) Türk Delegasyonu Başkanlığı görevini yürütmüştür.

26 Aralık 2013 ve 29 Ağustos 2014 tarihleri arasında Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci olarak görev yapmıştır.

29 Ağustos 2014 tarihinde 62. T.C. Hükümeti’nin Dışişleri Bakanı olarak atanmıştır.

Mevlüt Çavuşoğlu, İngilizce, Almanca, Japonca bilmektedir. Evli ve 1 çocuk babasıdır.


MUSTAFA KÖSE KİMDİR?

Mustafa Köse 27 Haziran 1977 tarihinde Süleyman Bey ve Emin Hanım'ın çocuğu olarak İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde dünyaya geldi.İlk, orta ve lise eğitimini Antalya'da tamamlamasının ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 2001 yılından itibaren serbest avukat olarak çalıştı. Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu. Yeryüzü Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Üyesidir.ü

Siyasi kariyerine Adalet ve Kalkınma Partisi'nde (AK Parti) başlayan Mustafa Köse, AK Parti Antalya Gençlik Kolları'nda İl Başkan Yardımcılığı yaptı. Haziran 2006 tarihinde yapılan kongrede İl Ana Kademe Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. İl Yönetim Kurulu üyesi olarak eğitim çalışmalarında görev aldı. 2007 yılında Hüseyin Samani'nin il başkanlığına atanmasının ardından Teşkilat Başkanlığı görevine başladı. Şubat 2011 tarihinde Hüseyin Samani'nin milletvekili adaylığı için istifa etmesi üzerine Genel Merkez tarafından İl Başkanı olarak görevlendirildi. 10 Haziran 2012 tarihinde yapılan 4. Olağan İl Kongresi'nde yeniden İl Başkanlığı görevine seçildi. 11 Ocak 2015 tarihinde Mustafa Köse, milletvekilliği adaylığı için Antalya İl Başkanlığı görevinden istifa etti.ü

İstifasının ardından Mustafa Köse, hiçbir siyasi parti tek başına iktidar olabilmek için gerekli olan 276 sandalye sayısına ulaşamadığı Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'nde AK Parti Antalya milletvekili olarak meclise girdi. Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde tekrar AK Parti Antalya milletvekili olarak meclise giren Köse, günümüzde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu Üyesidir. Brezilya Dostluk Grubu Başkanı olan Mustafa Köse, MKYK Üyesi seçilmeden önce AK Parti Grup Yönetim Kurulu üyeliği görevini sürdürdü.ü

Evli ve üç çocuk babası olan Mustafa Köse, iyi düzeyde İngilizce bilmektedir.ü


TUBA VURAL ÇOKAL KİMDİR?
İlk ve ortaokulu Çağlayan İlköğretim Okulu’nda tamamladı.

Lise eğitimimi İstanbul Özel Ata kolejinde tamamladı. 1996 yılında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu.

Göz Hatalıkları Uzmanlığı İhtisasını 2003 yılında, Fizyoloji doktorasını 2004 yılında tamamladı.

2003 yılında Amerika Baylor (Methodist) University’de glokom üzerine gözlemci olarak görev aldı. 2010-2011 yılları arasında Hindistan'da Chennai'de Agarval Hastanesinde Katarakt Cerrahisi üzerine eğitim aldı

Sırasıyla İstanbul’da Alman Hastanesinde göz hastalıkları uzmanı, Şişli Göznurunu Koruma Vakfı Göz Hastanesinde Başhekim olarak çalıştım.

Daha sonra Antalya’ya dönerek Özel Side Anadolu Hastanesinde göz hastalıkları uzmanı olarak çalışmaya başladı. Bir süre sonra da Side’de kendi kliniğimi açtım. Emekli Noter Altunay ve emekli Hazine Avukatı Günay Vural’ın kızı olan Tuba Vural Çokal, Meslektaşı olan bir hekimle evli ve iki erkek çocuk annesi.

KEMAL ÇELİK KİMDİR?
1956'da Serik'te doğdu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. Kaymakam, Vali, Emniyet Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirmiştir. Kaymakamlık, Mülkiye Başmüfettişliği, Hakkari Valiliği yapmıştır. 28 Şubat 1997 sonrası Refah Yol hükumeti döneminde Emniyet Genel Müdürlüğü görevini yürütmüştür. XXI. Dönem Antalya Milletvekilidir. Evli ve 3 çocuk babasıdır. 2009 yerel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi'nden Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmuştur. Son Milliyetçi Hareket Partisi kongresinde MYK üyeliğine seçilmiştir. 2014 Yerel Seçimleri için MHP tarafından tekrar Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday gösterilmiştir. Kemal Çelik, partisinde paralel yapı tehdidinin büyüklüğüne tam olarak vakıf olunmadığı ve konunun öneminin gerektirdiği düzeyde yaklaşım gösterilmediği gerekçesiyle, 2 Haziran 2015 tarihi itibarıyla MHP'den istifa etmiştir.

ATAY USLU KİMDİR?
1970 Antalya doğumludur. İlk, Orta ve Lise eğitimimi Finike tamamladı. 1987 yılında girdiği Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini 1991 yılında çok iyi derece ile tamamladı.

İngiltere’nin Leicester Üniversitesinde 1 yıl süresince Dil Eğitimi aldı ve İngiliz İdari Sistemi konusunda incelemede bulundu.

Isparta Eğirdir ve Yenişarbademli, Kütahya Gediz, Ağrı Taşlıçay, Antalya İbradı Kaymakamlığı görevlerinde bulundu. 2010-2013 yıllarında Van Vali Yardımcılığı görevini yaptı. 2013 yılından sonra İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Daire başkanlığı görevlerinde bulundu.

Evli ve üç kız çocuk babasıdır.Antalya AK Parti milletvekilidir.

İBRAHİM ETHEM TAŞ KİMDİR?
28.02.1983 yılında Antalya ilinde doğdu.İlkokul ve Orta okulu Antalya'da bitirdikten sonra Liseyi Antalya Anadolu İmam Hatip Lisesinde 2001 yılında tamamladı. 2003-2008 yılları arasında Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okudu. Hukuk Fakültesini 2008 yılında tamamladıktan sonra Avukatlık mesleğine başladı. Şu an halen serbest olarak avukatlık mesleğini icra etmektedir. 2009-2010 yıllarında AK Parti Muratpaşa ilçe yönetiminde siyasi ve hukuki işler başkanlığı, 2012 yılı haziran ayında gerçekleşen 4.Olağan İl kongresinde AK Parti Antalya İl yönetim kurulu üyeliği, İl Eğitimcisi ve İl hukukçusu olarak görev aldı. 2015 yılı Ocak ayında gerçekleşen 5. Olağan Kongrede yönetime tekrar girerek İl Başkan Yardımcılığı Seçim İşleri Başkanlığı görevini yapmıştır. 26 Kasım 2017 de gerçekleşen 4.Ak Parti Kepez İlçe Kongresinde Kepez İlçe Başkanı olarak seçildi. 10 Mart 2018 tarihinde gerçekleşen 6.Olağan İl Kongresinde Ak Parti Antalya İl Başkanı olarak seçilmiştir. Evli ve 2 çocuk Babasıdır.

Alanya meydanında ilk defa görüldü: Görmek için acele edin Alanya meydanında ilk defa görüldü: Görmek için acele edin

KUDDUSİ MÜFTÜOĞLU KİMDİR?

Kuddusi Müftüoğlu, 4 Mart 1970 tarihinde Alanya’da doğmuştur. 9 yaşında yetim kalmıştır. İlköğrenimini Alanya’da tamamladıktan sonra Ortaöğrenimini Konya Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 9 Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden mezun olmuştur. Kuddusi Müftüoğlu, Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu’nun kardeşi, Süper Lig hakemi Mustafa Kamil Abitoğlu’nun kuzenidir. 1992 yılından beri hakemlik yapan Kuddusi Müftüoğlu’nun, Süper Lig'deki kariyeri 2000-2001 sezonu 11. haftasındaki Denizlispor-İstanbulspor maçıyla başladı. 5 yıl FIFA hakemliği yaptı. İngilizce, Almanca ve Fince bilen Kuddusi Müftüoğlu, 2013 yılında yapılacak olan yerel seçimlerde Akp’den Belediye Başkanlığı için aday olduğunu açıkladı. Aynı zamanda Finlandiya'nın Alanya Fahri Konsolosluğu görevini de yapmaktadır. Kuddusi Müftüoğlu, Finlandiyalı Paulina ile Alanya’da tanıştı ve 1990 yılında evlendi. Evlendikten sonra eşi müslüman olarak Tuba ismini almış ve Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümünü bitirmiş. Verna, Meyra ve Hüseyin adında üç çocuğu var. 12 Ocak 2014 tarihinde Alanyaspor ile Fenerbahçe arasında oynanan hazırlık maçının 10 dakikasını yönetip hakemlik hayatına son noktayı koymuştur. TFF'den yapılan açıklamaya göre, Yusuf Namoğlu'nun istifası sonrası 11 Temmuz 2015 tarihinde Merkez Hakem Kurulu Başkanı olarak görevlendirildi. 1 Ağustos 2016 tarihinde Merkez Hakem Kurulu Başkanlığı görevinden istifa etti ve yerine Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu başkanı Yıldırım Demirören tarafından Yusuf Namoğlu atandı.

Muhabir: Ayşe Yağmur Mercimek