Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyosistem Mühendisi Prof. Dr. Atılgan Atılgan, iklim değişikliğinin Türkiye'yi etkileyeceği gibi Alanya'nın tarım ve turizm sektörlerini de olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çekti. Atılgan, özellikle bir tarım ülkesi olarak bilinen Türkiye'nin, iklim değişikliklerinin etkilerini daha fazla hissedeceğini vurguladı.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BİTKİLERİN EKİM ZAMANINI DEĞİŞTİREBİLİR”

İYİ Parti Alanya'da aşure etkinliği İYİ Parti Alanya'da aşure etkinliği

Atılgan Atılgan, iklim değişikliği konusunda yaptığı açıklamada, "Ülkemizde iklim değişikliği, bitkisel ve hayvansal üretimi derinden etkileyecektir. Bu etkiler, tarımın her aşamasında kendisini gösterecektir" dedi. Özellikle ekim ve dikim zamanlarında meydana gelecek değişikliklerin bitkisel üretimi olumsuz etkileyeceğini belirten Atılgan, bu durumun üretim kalitesini ve verimini azaltabileceğine dikkat çekerek, "İklim değişikliği birçok ülkede etkisini göstereceği gibi ülkemizi de etkileyecektir. Özellikle bir tarım ülkesi olduğumuzu düşündüğümüzde bu etkileşimden bitkisel ve hayvansal üretim daha fazla etkilenecektir. Dolayısıyla oluşacak iklimsel değişiklikleri bitkisel üretimimizin her aşamasında kendisini göstereceğini söyleyebiliriz. Şöyle düşünelim; herhangi bir bitkisel üretim ile uğraştığımızı varsayalım. İklimsel alanda meydana gelecek değişiklikler örneğin bitkilerin ekim ve dikim zamanının değişmesi, bütün yetiştirme periyodunda zamansal değişiklikler meydana gelecektir. Buda üretimin kalitesini ve verimini olumsuz olarak etkileyecektir. Şunu da söyleyebiliriz herhangi bir yörede iklimsel değişiklikler o yöredeki bitkisel üretim desenini de değiştirebilir" diye konuştu.

“DOĞAL YAŞAM OLUMSUZ ETKİLENECEK”

İklim değişikliğinin hayvansal üretimi de etkileyeceğini vurgulayan Atılgan, hayvanların doğal yaşamlarını olumsuz etkileyecek değişikliklerin adaptasyon sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Atılgan, özellikle Alanya'daki hafif kış ve uzun yaz, tarım ve turizm açısından olumsuz etkiler yarattığını belirtti. Bu durumun sadece Alanya'da değil, ülke genelinde benzer etkileri tetikleyebileceğine işaret eden Atılgan, "Hayvansal üretimimizde iklimsel değişiklikler hayvanların doğal yaşamlarını olumsuz etkileyeceği gibi meydana gelen değişiklikler hayvanlarda da bir takım adaptasyon konusunda problemlere yol açacak ve onları olumsuz etkileyecektir. Örneğin bu sene Alanya’mızdaki hafif kış, uzun yaz periyodu bizleri nasıl olumsuz etkilediği göz önüne alınırsa olay daha kolay anlaşılabilir" açıklamasında bulundu.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ALANYA’YA ETKİLERİ KAÇINILMAZ”

Atılgan, küresel ısınmanın Türkiye genelinde sıcaklık artışlarına neden olabileceğini ve bu artışın özellikle batı kesiminde daha belirgin olacağını ifade etti. Bu durumun Alanya'da da sıcaklık artışlarına neden olabileceğini belirten Atılgan, bu artışın tarım ve turizm sektörlerini olumsuz etkileyebileceğini de vurguladı. Atılgan sözlerinin devamında şunları söyledi; "Araştırmacılar küresel ısınma sonucu oluşan iklim değişikliğine bağlı olarak ülkemiz de görülebilecek sıcaklık yükselmesi ile görüşler paylaşmaktadırlar. Bunlar özellikle Ülkemizin batı kesiminde görülebilecek sıcaklık artışlarının daha yüksek olacağı olarak belirtilmekte ve sıcaklıkların bu bölgemizde 5 ile 6 derece yüksek olacağı belirtilmektedir. Kendi bölgemiz yani Alanya’mızı düşünecek olursak burada da iklimsel değişikliklerin bizleri etkileyeceği kaçınılmazdır."

“TURİSTLER BAŞKA DESTİNASYONLARA YÖNELEBİLİR”

Alanya'nın yaz aylarındaki sıcak ve güneşli havanın cazibesini kaybetmesinin mümkün olduğunu belirten Atılgan, turistlerin farklı destinasyonlara yönelebileceğine dikkat çekti. Bu durumun, hem tarımsal faaliyetleri hem de turizm faaliyetlerini olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Atılgan, "Alanya'da meydana gelecek sıcaklık artışları tarımımızı olumsuz etkileyeceği gibi diğer sektörlerimizi de etkileyecektir. Alanya yöremiz aynı zamanda çok büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. İklim değişikliği nasıl tarımsal sektörde birtakım olumsuzluklara yol açıp etkisini gösterecekse turizm sektöründe de olumsuzluklara yol açabilir. Örneğin Alanya’mızın yazları daha sıcak ve güneşli olması turizm açsından cazibesini yitirebilir. Birçok Turist faklı destinasyonlara yönelebilirler. Bu bağlamda özellikle Turizm ve Tarımsal gelirin ön plana çıktığı ilçemizde özellikle sıcaklık artışlarının göz önüne alındığında hem tarımsal faaliyetlerimiz de hem de turizm faaliyetlerimiz de olumsuz değişiklikler görülmesi sürpriz olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

“HALKIMIZIN BİLİNÇLENMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILABİLİR”

Atılgan, iklim değişikliğine karşı alınacak tedbir ve önlemlerin artırılması gerektiğini vurgulayarak, konunun halka daha iyi anlatılması için görsel ve sosyal medya kampanyalarının başlatılması gerektiğini ifade etti. Atılgan açıklamasını şu sözlerle noktaladı; "Sonuç olarak iklim değişikliğinin hem turizm hem tarım alanında meydana gelecek olumsuzlukları ortadan kaldıracak tedbir ve önlemler konusunda daha bilinçli olmamız gerektiği kaçınılmazdır. Bu bilgiler ışığında günümüz teknolojisi de kullanılarak hem görsel medya hem sosyal medya alanında konun önemine dikkat çekecek çalışmalar başlatılarak halkımızın daha da bilinçlenmesi sağlanabilir." -Alkın BİRİCİK

Kaynak: Alkın BİRİCİK