Turizm Amaçlı Ev Kiralanmasına ilişkin yapılan yeni düzenlemelere göre belge başvurusu yapabilmek için tüm kat malikleri tarafından oy birliği ile karar alınması şartı getirilmesi, kayıt dışı kiralama yapanları panikletti. Öte yandan yönetmelik çıkmadan komşularını ikna etmeye çalışanların ya pahalı hediyelerle ya da apartmanın ortak giderlerini tek başına ödemeyi teklif ederek sorunu çözmeye çalıştığı yönünde iddialar ortaya atıldı. Konu hakkında Alanya Posta Medya’ya açıklamalarda bulunan Alanya Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci, apartman maliklerinin hepsinden tek tek onay alınması yerine ortak alınan kararın geçerli olması gerektiğini vurguladı. Alanya Emlakçılar Derneği Başkanı Özgür Erbaş ise bu işi belgesiz yapanlardan yüzde 70’inin bu işi bırakacağına değindi.
‘BAZI ÜYELERİMİZ BAĞIMSIZ BİNA ARAYIŞINA GİRDİ’
Alanya Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci özellikle tüm kat maliklerinden onay alınacak olmasının esnafı zora soktuğunu belirterek, “25 Ekim tarihinde kabul edilen 7464 sayılı yasayla konutların Turizm amaçlı kiralanması kanunu sonrasında bakanlıktan alınacak izin belgesinin şartlarından biri olan tüm kat maliklerinin oy birliği ile aldığı kararın ibrazının zorunluluğu sonrası günlük konut kiralayan odamıza kayıtlı yaklaşık 36 esnafımız sıkıntı içine girmiştir. Bazı üyelerimiz ticari hayatlarını devam ettirebilmek adına bağımsız binalar ararken; bazı esnaflarımız vergi kaydını kapatıp işi bırakma eğilimine girmişlerdir” dedi.
‘İMZA ALMAK İÇİN KAPI KAPI DOLAŞMAK ZORUNDA KALDILAR’
Değirmenci konuşmasının devamında, “İşini yasal olarak tamamlamak isteyen esnaflarımız da tüm kat maliklerinden imza alabilmek için kapı kapı dolaşarak zorlu bir süreç içine girmiş; bina sakinlerinin taleplerini karşılamak zorunda kalmışlardır. Bazı kat maliklerinin yurt dışında olması, Alanya’da yaşamaması ya da apartmanların bakımı ve giderleri adına oluşan talepleri imza toplamada sıkıntı yaşamamıza sebep oluyor. 7464 sayılı yasanın uygulanması tehir edilmeli. Yasal olarak çalışan işletmelere apartman karar defterinde apartman maliklerinin ortak alacağı karar geçerli olmalı ve esnafın kapı kapı dolaşması zorunluluğu ortadan kaldırılmalıdır. Bu işi gayri resmi yapan Türk vatandaşı olmayan kişilerin de kayıt altına alınması ya da bu işten el çektirilmesi doğru olacaktır” ifadelerine yer verdi.
‘YÜZDE 70’İ BU İŞİ BIRAKACAK’
Alanya Emlakçılar Derneği Başkanı Özgür Erbaş bu işi yapanların artık yüzde 70’inin bu işi bırakacağına değindi. Erbaş, “Alanya’da günlük kiralama işini yapan çok insan var. Bu işle geçinen binlerce insan var diyebiliriz. Ama artık müstakil binalarda izin vermezler, sıkıntı olur. Çünkü aile kültürüne uygun bir şey değil. Bu işi yapmak isteyenlerin de önünde uzun bir süreç var. Turizm Bakanlığı’ndan turizm belgesi almaları gerekiyor. Pansiyoncular Odasına kayıt yaptıracaklar. Vergi dairesine şube gösterecekler. Belediye’den ruhsat alacaklar. Uzun ve sorunlu bir iş. Hepsini hallettikten sonra binada bulanan kat maliklerinden muvafakatname almaları gerekiyor, herkesten onay yani. Sadece rezidanslar ve villalar bu kısımda ayrı tutuldu. Bu iş artık müstakil binalarda yapılacak. Yoksa bir milyon TL’ye kadar da cezası var. Bu işi yapanların artık yüzde 70’i bu işi bırakır” dedi. -Fatma Bedia UYAR