Dev proje Alanyalı üreticilere anlatıldı Dev proje Alanyalı üreticilere anlatıldı

Alanya Posta TV’de Özgür Yılmaz tarafından hazırlanıp sunulan Artı Haber’e konuk olan Alanya Ziraat Odası Başkanı ve Şubat’ta yapılacak seçimde yeni başkan adayı olan Ziraat Mühendisi Tahir Göktepe, tarımda yaşanan kaygılar, kuraklık riski ve tarım alanlarının betonlaşması ve aksayan yatırımlara dikkat çekti. Göktepe, tarımsal üretimin önemini 'Tarım milli güvenlik meselesidir' sözü ile açıkladı.
"HOBİ BAHÇESİ TURİZMİN GÖZDESİ OLACAK"
Isparta ve Burdur’da lavanta bahçelerine düzenlenen turistik turların artık Alanya’da Elikesik Mahallesine düzenleyeceğine dikkat çeken başkan Tahir Göktepe, “Bölgemizde yetiştiriciliği yapılabilecek 32 çeşit ürün var. Bu ürünlerin yetiştiriciliği yapılacak fidan tedariği yapacağız. Turistik turlar ile anlaşacağız oraya turlar düzenlenecek. Hem yöresel ürünler hem de katma değeri yüksek ürünler hobi bahçesinde sergilenecek. Gezi alanları olacak, hobi evleri, hobi bahçeleri olacak. Şehrin gürültüsünden sıkılan vatandaşlar kendi üretimi yapıp toprağa temas edebilecek. İnşaatı devam ediyor. Alanya için büyük bir kazanım olacaktı. Bitki ve meyve müzesine dönüştüreceğiz. Topraksız tarım, dikey tarım için demo bahçeleri oluşturacağız. Rehberlik yapacak ziraat mühendisimiz olacak. Şehir ekonomisine alternatif turizm anlamında büyük bir kazanım olacak. Alanya Belediyesi’nin bu konuda çok büyük katkısı olmakta, kaymakamlığımızın katkıları bulunuyor. Mayıs ayında dikime başlayacağız. 74 alan üzerinde önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz” dedi.
“MUZUN FİYATI 17 LİRA OLMALI”
Bir dönüm seranın maliyeti 450 bin liraya kadar çıktığına dikkat çeken Göktepe, “Bölgemizde hafriyat gideri çok fazla. Sera kurulumu ile başlayan maliyete işletme maliyeti de girince muzun şuan 10 lira civarında olamaması gerekiyor. Muzdaki maliyet yüzde 200 dolayında artınca fiyat 17 TL olmalı. Halde ki kasalama ve diğer maliyetlerle birlikte tüketiciye ulaşınca kadar makas çok açılıyor bu noktada da devletin destekleme ve denetime önem vermesi gerekiyor. Geçmişte muz daha sonra avokadoda hırsızlık oluyordu. Mangoda bahçeleri çoğalınca hırsızlık bu yöne doğru kayabilir meyve döneminde mango içinde üretici nöbet tutulacaktır. Hırsızı şuan adeta üretime şuan ortak ediyoruz. Yaptırımı da yok. Hırsızlık malına hiç kimse sahip çıkmamalı. Avokado üreticileri için kimlik kartı hazırladık mutlaka üretici bu kartları almalı. Ürün alacak olanlar mutlaka kimlik kartı ve çiftçi belgesini de sorsun” diye konuştu.
“SU OLMAZSA İTHALATA MAHKUM OLURUZ”
Kuraklık riskine dikkat çeken başkan Göktepe, “Yeterince toprağı doyuran yağmur yağmadı. Yüksek kesimlerde hala kar yağışı yok. Ocak - Mart döneminde kar yağışı olmazsa kurak dönem için büyük risk teşkil ediyor. Dim Barajı sulama hattı için kamulaştırmanın acil çözülmesi gerekiyor. Dim Barajı 30 yıllardır konuşuluyor. Borularda alındı ancak sorun çözülmedi. Ak Parti ilçe başkanı Mustafa Toklu’da bu konuda gayret gösteriyor aslında. Yeniköy Barajı’nda müteahhit şimdi her şeyi toplayıp gitti. Tarım milli güvenlik meselesidir, stratejik bir sektördür. Yer altı kaynaklarından dolayı sıkıntı yaşarsak üretimi yapamayıp ithal eder duruma geleceğiz. Özel bir bölgede yaşıyoruz. Önemli kısmı inşa edilen yatırımın bir an önce tamamlanması üreticinin hizmetine girmesi gerekiyor. Bu konuyu siyasetin meselesi yapmadan hep birlikte üzerine düşeni yapıp çözüm önerisi ile desteklenmeli. Her zaman yatırımların destekçisi olan Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’nda üreticilerimiz adına bu konuda destek talebinde bulunuyoruz” şeklinde konuştu.
“TARIM ALANLARINO KORUMAMIZ GEREKİYOR”
Tarım alanlarının inşaatla birlikte yok olmasına dikkat çeken Göktepe, Kargıcak’ta bin adet ürün alınan avokadodan Çamlıca’da 400 adet alırız, Bademağcı’nda hiç alamayız. O yüzden tarım alanları inşaata kurban edilmeli. Şimdiye kadar gidenleri geri kazanamayabilir belki ama bundan sonrası için hassasiyet bekliyoruz” dedi. (Sabiha Tatlıyer)

Muhabir: Sabiha Tatlıyer