-Alkın BİRİCİK

Ramazan Bayramı tatilinin beklentileri karşılamadığını vurgulayan turizmciler, sezondan umutlu olsa da belirsizlik yaşamaya devam ediyor. 78 gün önce yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin etkileri, seçim süreci ve ekonomideki dengesizlik turizmciyi çıkmaza sürüklüyor. Alanya Posta Medya’ya açıklamalarda bulunan Kleopatra Otelciler Birliği Başkanı Servet Şakiroğlu, Konaklı Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı (KONTİD) Başkanı Ali Orkan, Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) ve Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu konuyla ilgili olarak, turizme bayram gelmediği ifade etti.

‘İKİNCİ TURA KALMASI TURİZMİ ETKİLER’
Şakiroğlu, bayram tatilinde iç piyasaya dönük atılım olmadığını ve doluluk yaşanmadığını söyledi. Şakiroğlu, “Bayramda herhangi bir bolluk olmadı. Beklentilerimizi karşılamadı. Bazı oteller açıktı ama iç piyasaya dönük bir atılım olmadı. Çünkü zaten hayat pahalı. Hayat pahalılığından dolayı insanlar evde oturmayı tercih ediyorlar. Maalesef ülkelerden çıkanların sayısı oldukça az. Gelenler yabancı misafirler. Onlar da fazla değil. Mayısın sonlarına doğru artacağına eminiz. Seçimin ikinci tura kalması da turizm sektörünü etkileyebilir. İç piyasaya da çalışan oteller veya acenteler etkilenir. Çünkü vatandaşlar oy kullanmak istiyor” dedi. ü

Alaiye Şalvar'da aşure geleneği değişmedi Alaiye Şalvar'da aşure geleneği değişmedi

‘BELİRSİZLİKTEN KURTULMAK GEREKİYOR’
Orkan, bayram tatilinde otellerde beklenenin karşılanmadığını ifade etti. Orkan, “2023 yaz sezonuna başladığımız günlerde tesislerimizin yüzde yetmişi açılmıştı. Ramazan Bayramı'nda tesislerde beklenen yoğunluk maalesef sağlanamadı. Uygun fiyat ile hizmet sunan tesislerimizde belli bir doluluk oranlarına ulaştı. Genel çerçeveye baktığımızdaysa beklenen doluluklar önceki yıllara oranla maalesef gerçekleşmedi. Beklediğimizi bulamadık. Seçimin ikinci tura kalmasının çok fazla etkileyeceğini tahmin etmiyorum. Ama tabii ki bir an önce belirsizlikten kurtulmak tüm iş camialarını, tüm sektörleri ilgilendirdiği gibi turizm sektörünüde ciddi oranda ilgilendirmektedir” diye konuştu.

‘2. TUR İÇ PAZARI YAVAŞLATIR’
Dahaoğlu ise, “Bayram tatilinin kısa olması sebebiyle, zaten yüksek bir doluluk beklemiyorduk.
Beklediğimiz gibi oldu, diğer bayramlara nazaran sakin bir bayram geçirdik. Henüz sezon maalesef tam anlamıyla başlamadı. Yerli tatilci açısından bayram tatili kısa olduğu için geçmiş yıllarda olduğu gibi bir hareketlilik oluşmadı. Önümüzde seçimler var, seçim sonrası, iç turizmde hareketlilik beklenebilir. Seçimlerin 2. Tura kalması gibi bir durum olursa, bu durum da iç pazarı yavaşlatır. İnsanlar seçim tarihinden sonra tatile çıkmak isteyecektir. Ancak maliyetlerden dolayı, otel fiyatlarında ciddi yükselişler var, bu yıl vatandaşlarımız tatile çıkmakta zorlanabilir” ifadelerini kullandı.ü

‘HAZİRAN’DAN İTİBAREN SAYI ARTACAK’
Yazın ağırlanacak turist sayısının yüksek olacağını bekledikleri ifade eden Dahaoğlu, “Avrupa ve Rusya pazarları için ise Haziran ayından itibaren doluluklar başlayacaktır. İngiltere, Hollanda, Baltık ülkeleri, Sırbistan, Romanya, Polonya, Almanya gibi ülkelerden de turist alacağız. Rus seyahat sektörü uzmanları, ABD ve AB ülkeleri tarafından Rus havacılık sektörüne uygulanan yaptırımların sezonda Rusya'dan Türkiye'ye yapılacak uçuşları olumsuz etkilemeyeceği görüşünde. Dolayısıyla, bu yaz sezonunda ağırlayacağımız turist sayısının, geçen yıl gibi yüksek olmasını bekliyoruz. Dilerim turizm adına herşey umduğumuz gibi gerçekleşir, ülkemize kazandırdığımız döviz oranı yükselir” açıklamasında bulundu.

Muhabir: Bedia UYAR