Pek çok kişinin severek tükettiği makarna, farklı şekillerde ve formlarda hazırlanabiliyor. Soslu, kremalı, sade, salçalı ve daha farklı pek çok şekilde hazırlanan, İtalya’dan dünyaya yayılan bu lezzetli besin kaynağını dolapta bekletmek ise aslında büyük risk oluşturuyor. Uzmanlar, dolapta 2 günden fazla bekletilen makarnaların gıda zehirlenmesi gibi ciddi sonuçlara yol açabileceğini söyleyerek uyarıda bulunuyor. Bir besinin küflenmemiş olması, onun vücuda zarar vermediği anlamına gelmiyor, şeklinde açıklamalarda bulunan uzmanlar, makarnayı taze yapılıp tüketilmesi gereken bir besin olarak değerlendiriyor.
BAKTERİLER VE GÖZLE GÖRÜLMEYEN MİKROORGANİZMALAR YETİŞTİRİYOR
Makarna, midemize bayram ettiren ve hemen her evde sık sık pişen bir besin olmasın rağmen bakteriler için yaşaması ve üremesi kolay bir alan oluşturuyor. Buzdolabında bekletilen makarna içerisinde kendiliğinden üreyen bu bakteriler, insan vücuduna girerek yararlı mikroorganizmaların ölmesine neden olabiliyor. Mide ve bağırsak florasını ciddi zarar verebilen makarna içerisindeki bakteriler gıda zehirlenmesine kadar varan sonuçlara neden olabiliyor.
DAHA GEÇEN SENE 1 KİŞİNİN CANINI ALDI
Belirli aralıklarla gündeme gelen “kızarmış pirinç sendromu” geçen yıl Belçikalı bir öğrencinin de canını aldı. Spagetti bolonez makarnasını mikrodalgada ısıtıp yedikten sonra evinde ölü bulunan öğrenci uzmanların yeniden makarna, pirinç gibi gıdalardaki gizli tehlikeye işaret etmesine vesile oldu. Birkaç gün öncesinden hazırladığı kıyma soslu makarnayı oda sıcaklığında bırakan ve spora gitmeden önce ısıtıp tüketen öğrenci, baş ağrısı, kusma, ishal gibi belirtilere aldırış etmeyip evine dönerek derin bir uykuya daldı. Genç öğrenci bir daha asla uyanamadı.
ÇIKARTILMASI GEREKEN DERS
Yalnızca örnek gösterdiğimiz olaya bakarak dahi makarna, pilav gibi besinlerin 2 günden fazla tüketilmesinin ne gibi sorunlara yol açabileceği görülüyor. Bu tip sorunlarla karşı karşıya kalmamak için ise makarnayı taze taze pişirip tek seferde tüketmeye özen göstermek gerekiyor. -Haber Merkezi