Alanya Postası Gazetesi’nin köşe yazarı da olan Artuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Basri Savaş, bilimsel çalışması ile başarısından bir kez daha söz ettirdi. Savaş’ ın editörlüğünü yaptığı “Beslenme Biyokimyası” kitabı ALKÜ’lü hocaların da içinde bulunduğu 30 seçkin yazar tarafından yazılarak, saygın bir yayınevi olan Nobel tarafından Ankara’da yayımlandı.
GÜLTEKİN DEĞERLENDİRDİ
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Asli Üyesi ve Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Gültekin, kitabın gerek biyokimya gerekse beslenme alanıyla ilgilenen tüm öğrenci ve akademisyenlere faydalı olacağını düşündüğünü belirtti.
‘BESLENMEYE DOĞRU BİR YAKLAŞIM SUNUYOR’
Gültekin kitap ile ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: “Biyokimya tıp biliminin temel alanlarından birisidir ve canlı bedeninde gerçekleşen kimyasal tepkimeleri konu edinir. Metabolizma ise biyokimyanın ana konularından birisidir ve temelde yediğimiz, içtiğimiz gıdaların vücudumuzdaki akıbetini inceler. Bir diğer ifadeyle beslenmeyi hücresel ve moleküler düzeyde inceler. Dolayısıyla beslenme konusu biyokimyasal bir yaklaşım olmadan tam anlamıyla anlaşılamaz. Doç. Dr. Hasan Basri Savaş’ın editörlüğü ile ortaya çıkan elinizdeki eser işte bu yüzden beslenmeye doğru bir yaklaşım sunuyor.
GÜNCEL KONULAR DA ELE ALINDI
Kitabın içeriğine baktığımızda önce besinlere ve beslenmeye ait temel biyokimyasal bilgilerin verildiğini, daha sonra beslenmeyle ilişikli bazı hastaların biyokimyasal temellerinin anlatıldığını, son olarak da bazı güncel konuların ele alındığını görüyoruz. Sağlıklı beslenmenin temelleri bilinecekse beslenmenin biyokimyası bilinmelidir. Bunun yanında besinleri tanımak ve doğru beslenme davranışları geliştirmek de kuşkusuz çok önemli.
YAZARLARA TEBRİK
Yazar kadrosuna baktığımızda oldukça geniş bir liste görüyoruz. Böyle güzel bir içerik ve seçkin akademik kadronun organizasyonu tahmin ediyorum kolay olmamıştır. Bu yüzden hem editörü hem de katkı veren tüm öğretim üyesi arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Bu kitabın gerek biyokimya gerekse beslenme alanıyla ilgilenen tüm öğrenci ve akademisyenlere faydalı olacağını düşünüyorum. İyi okumalar.” – Özlem KAYGUSUZ