Kırmızı et fiyatları enflasyonla birlikte hızla yükseliyor ve dar gelirli vatandaşlar için kırmızı et tüketmek imkansız hale geliyor. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) tarafından yapılan açıklamada, süt fiyatlarının gıda enflasyonunu kontrol altında tutmak için baskılanmasının sonucu olarak et krizi yaşandığı belirtildi.
ZARARA SÜRÜKLEDİ
2015 yılında başlayan kontrolsüz hayvan ithalatının üreticinin zarar etmesine ve küçük aile işletmelerinin azalmasına sebep olduğu vurgulandı. Üreticilerin yeniden üretime dönmek istemediğine ve doğu illerinden batıya et gönderilirken şimdi doğuda üretimin azaldığına işaret edildi.
KRİZE YOL AÇTI
Süt fiyatlarının gıda enflasyonunu kontrol etmek amacıyla baskılanmasının et krizine yol açtığına vurgu yapıldı. ESK Genel Müdürü’nün iç piyasa fiyatlarını artırma gerekliliğine dikkat çektiği belirtilerek, iç piyasada üretimin teşvik edilip açığın dışarıdan karşılanmasına çalışıldığı ifade edildi.
BASKI YAPIYOR
ESK üzerinde ithalat lobilerinin baskısı olduğu ve özel şirketlerin ithalatı yapmaları için mücadele verdikleri kaydedildi. Ancak ESK’nin ithalatı devam ettirmek için mücadele verdiği ve Brezilya ve Uruguay ile yapılan anlaşmalarla önemli miktarda hayvan ithal edildiği ifade edildi.
YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR
TÜSEDAD, ithal hayvanlardan üreticiye verilen kısmın yüzde 5-10’unun yetersiz olduğunu ve sürecin uzunluğunun sebebinin anlaşmalar ve karantina süreleri olduğunu vurguladı. Et fiyatlarının enflasyon oranında devam edeceği ve önümüzdeki 2-3 yıl içinde arz talep dengesinin sağlanarak fiyatların düşebileceği öngörüsünde bulunuldu. -Haber Merkezi