Sosyal medya platformlarında son zamanlarda yaygınlaşan, yapay zeka yardımıyla oluşturulan 'Simpson' ve 'Ghibli' tarzı görseller, eğlenceli bir trend olarak dikkat çekiyor. Ancak bu akım, birtakım güvenlik risklerini de beraberinde getirebilir.
Hürriyet gazetesinden İsmail Sarı'nın sorularını yanıtlayan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Bilişim Teknolojileri Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, yapay zeka uygulamalarına fotoğraf yüklemenin, yüz tanıma verilerinin elde edilmesi açısından potansiyel tehlikeler barındırdığını vurguladı. Kırık, "Kullanıcılar, eğlenceli içerikler oluşturduklarını zannederken, aslında biyometrik verilerini bilmeden paylaşıyor olabilirler" uyarısında bulundu. Toplanan bu bilgilerin, kimlik doğrulama sistemlerini manipüle etmek, deepfake teknolojisiyle gerçeğe yakın sahte videolar üretmek veya çeşitli dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılmasının mümkün olduğunu dile getiren Kırık, bu tür uygulamaları kullanan kişilere, "Kesinlikle net yüz fotoğraflarını paylaşmaktan kaçınmaları gerekmektedir" çağrısında bulundu.
Prof. Dr. Kırık ayrıca, yapay zeka ile yapılan sohbetler esnasında kişisel bilgilerin kesinlikle paylaşılmaması gerektiğinin altını çizdi. "Özellikle isim, soyisim, doğum tarihi, ikamet adresi, telefon numarası gibi hassas veriler, kötü niyetli kişiler tarafından sahte hesap oluşturmak veya finansal işlemleri ele geçirmek amacıyla kullanılabilir" diyen Kırık, bu tür bilgilerin yasa dışı yollarla satılması veya bir veri sızıntısı sonucu açığa çıkmasının, uzun vadede ciddi sorunlara yol açabileceği konusunda uyardı. -Haber Merkezi