Endeksa’nın 2024 verilerine göre, Antalya'da 1+1 dairelerin kira bedelleri ortalama 12 bin TL’nin üzerine çıkmış durumda. Turizm personellerinin aldığı maaşlar genellikle bu kira bedellerinin yarısından fazlasını karşılamaya zorlandığından, barınma sorunu çözülmediği takdirde turizmin sürdürülebilirliği tehlikeye girebilir. Duvar'dan Ceren Deniz’in haberine göre, soruna yönelik birkaç çözüm önerisi gündeme geldi. Bunlardan biri, KYK yurtlarının yaz aylarında turizm çalışanları için lojman olarak kullanılması. Ancak, turizm sezonunun 7 ay sürdüğü göz önünde bulundurulduğunda bu öneri sadece geçici bir çözüm olabilir. Kalıcı bir çözüm olarak ise turizm işçilerinin maaşlarının artırılması ve enflasyonun etkilerini hafifletecek düzenlemeler yapılması öneriliyor.
Bazı oteller personel maaşlarını artırırken, maliyetlerin yüksek olması nedeniyle birçok otel bu adımı atamıyor. Diğer öneriler arasında ise turizmciler ve devlet iş birliğiyle, çalışanların barınma ihtiyacının karşılanması yer alıyor. Büyük oteller kendi lojmanlarını inşa ederken, küçük işletmeler bu konuda zorluk çekiyor. Bu yüzden turizm birlikleri, personel konaklama sorununa toplu bir çözüm bulmak amacıyla Ankara’da devletten arazi tahsisi talebinde bulunuyor.
İşçiler ve Tatilciler Arasında Yaşam Standartları
Farkı Dev Turizm-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, turizm çalışanlarının yüksek kira fiyatları nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldığını ve yurt dışında iş aradığını belirtiyor. Yahyaoğlu, turizm bölgelerindeki kira fiyatlarının turizm çalışanlarının maaşlarını aştığını ve bu durumun sektörde kalifiye eleman sıkıntısına yol açtığını vurguluyor. Bu sıkıntının çözülmemesi halinde turizm sektörünün nitelikli iş gücü bulmakta zorlanacağına dikkat çekiyor.
Personel Köyü Önerisi
Kaan Kavaloğlu, bu barınma sorununa çözüm olarak devletten arazi tahsisi talep ediyor. Antalya’da kiraların artmasıyla birlikte personel barındırma maliyetlerinin de yükseldiğini belirten Kavaloğlu, atıl durumdaki EXPO alanının personel konaklama merkezine dönüştürülmesini öneriyor. Belek ve Kundu’daki otellere EXPO alanından kolay ulaşım sağlanabileceğini ve raylı sistemle Antalya merkeze bağlanılabileceğini ifade ediyor. Ayrıca, Alanya, Manavgat ve Kemer’deki otellerde çalışanlar için de benzer konaklama yerleri oluşturulabileceğini belirten Kavaloğlu, Antalya’da 4 personel köyü inşa edilerek turizm çalışanlarının barınma sorununun çözülebileceğini dile getiriyor. -Haber Merkezi