BTK'nın internet sitesinde Instagram'a yönelik erişim engeli kararının dün itibarıyla alındığı belirtildi. Milliyet'in yetkililerden aldığı bilgiye göre, erişim engelleme kararı, "uyuşturucuya yönlendirme", "çocuğa karşı cinsel istismar", "intihara teşvik", "Atatürk'e hakaret", "yağma ve nitelikli yağma", "soykırım suçu" ve "devlete karşı savaşa tahrik" gibi suçları içeren katalog suçlar kapsamındaki Instagram paylaşımları üzerine verildi.

Belirtilen içeriklerin kaldırılması talebine rağmen harekete geçilmemesi üzerine, BTK erişim engelleme tedbiri uyguladı. Kararın, Fahrettin Altun'un Hamas lideri İsmail Haniye'yle ilgili taziye mesajlarını engelleyen Instagram'a yönelik tepkisiyle ilgisinin olmadığı açıklandı.

Erişim engelinin kaldırılması, Instagram'ın sorunlu içerikleri kaldırmasına bağlı olacak. İçerikler kaldırılırsa, erişim engeli kısa sürede sona erecek. Aksi takdirde, BTK'nın tedbir niteliğindeki kararının ardından mahkeme kararı çıkarılacak ve süreç uzayacak.

Bu asistan öğretmenlerin işini kolaylaştıracak Bu asistan öğretmenlerin işini kolaylaştıracak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Kanuni kurallar ve toplumsal hassasiyetler dikkate alınmadığında gerekli müdahaleleri yapmak zorunda kalıyoruz. Türkiye temsilcisi ile görüşmeler sürüyor. Eksiklikler giderildiğinde, bir saat içinde engeli kaldırabiliriz. Türkiye, bağımsız ve kanunları olan bir ülkedir. Herkesin bu kanunlara uymasını bekliyoruz," dedi.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, Instagram'a erişim engelinin e-ticarete etkisini değerlendirdi. Ekmekçi, "Toplam e-ticaretin yüzde 10'u sosyal medyada yapılıyor, bu da günlük 930 milyon TL'ye denk geliyor. Influencer'lar ile birlikte bu hacim 1.9 milyar TL'ye ulaşabilir. Türkiye'de Instagram, önemli bir ticaret kanalıdır," ifadelerini kullandı.  -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi