Altın, gümüş, döviz ve kripto para piyasalarında yaşanan sert dalgalanmaları değerlendiren Finans Analisti İslam Memiş, yatırımcıların 2026 ve 2027 yıllarında önceliğini kazançtan çok birikimlerini korumaya vermesi gerektiğini söyledi. TGRT Haber canlı yayınında konuşan Memiş, 2028 yılına kadar piyasalarda temkinli hareket edilmesi gerektiğini savundu.

Küresel piyasalarda savaş gerilimi, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve doların güç kazanması yatırım araçlarında hareketliliği artırdı. Petrolün 122 dolar seviyesine kadar yükseldiği süreçte altın, gümüş, euro ve Bitcoin'de yaşanan düşüşler yatırımcıların gündemine girdi.

Piyasalardaki gelişmeleri değerlendiren İslam Memiş, satış baskısının arkasında artan nakit ihtiyacı ve petrol fiyatlarındaki yükselişin etkili olduğunu belirtti. Memiş, özellikle belirsizliğin yoğun olduğu dönemlerde yatırımcıların birikimlerini korumaya odaklanması gerektiğini ifade etti.

Altın ve Gümüşteki Düşüşün Nedeni Ne?

Altın ve gümüş fiyatlarındaki gerilemeyi petrol piyasasındaki yükselişle ilişkilendiren Memiş, savaş endişelerinin dolar ve Amerikan tahvil faizlerini güçlendirdiğini söyledi.

Memiş'in değerlendirmesine göre petrol fiyatlarının yükselmesi, özellikle Körfez ülkelerinde ve küresel piyasalarda nakit ihtiyacını artırıyor. Bu ihtiyacın karşılanması amacıyla altın ve gümüş gibi varlıklarda satışların yoğunlaşması da fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor.

Analist, petrol fiyatlarının yüksek seviyelerde kalmasının enflasyonu artırabileceğini, bunun da merkez bankalarını faiz artışına yöneltebileceğini dile getirdi. Böyle bir ortamda doların güç kazanmasının diğer yatırım araçlarını olumsuz etkileyebileceğini savundu.

“2026 ve 2027 Koruma Yılı Olacak”

Yatırımcıların önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerini de değerlendiren İslam Memiş, 2026 yılını manipülasyonların yoğunlaştığı bir dönem olarak nitelendirdi.

“2026 yılında parasını koruyan kazanmış sayılacak. 2026 yılında paradan para kazanma yılı değildir.”

Memiş, 2027 yılının da benzer şekilde birikimleri koruma dönemine dönüşebileceğini öne sürdü. Analiste göre yatırımcıların yeniden kazanç odaklı bir döneme geçiş için 2028 yılına kadar temkinli olması gerekiyor.

Altın Borcu Olanlara Uyarı

Altın fiyatlarındaki düşüşün yeni borçlanma kararlarında yanlış değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Memiş, özellikle düğün hazırlığı yapanları ve altın borcu bulunanları uyardı.

Memiş, altın fiyatlarındaki gerilemenin kalıcı olacağının düşünülerek yeni altın borcuna girilmesinin risk oluşturabileceğini söyledi. Geçmiş yıllarda altın fiyatlarında yüksek oranlı artışlar yaşandığını hatırlatan analist, bu yılki fiyat hareketlerinin farklı bir görünüm sergilediğini ifade etti.

“Ekranı Kapatıp Beklemek Gerekiyor”

Borsa İstanbul'daki düşüşleri de değerlendiren Memiş, mevcut piyasa koşullarında belirli bir teknik seviyeden dönüş beklentisi açıklamanın doğru olmayacağını belirtti.

Altın, gümüş, hisse senedi, fon ve kripto para piyasalarındaki dalgalanmalara dikkat çeken analist, yatırımcıların aceleci kararlar vermemesi gerektiğini savundu.

Memiş, kısa vadeli fiyat hareketlerini takip ederek işlem yapmak yerine piyasalardaki belirsizliğin azalmasını beklemenin daha temkinli bir yaklaşım olabileceğini dile getirdi.

Büyük Resetleme ve Dijital Para İddiası

Küresel piyasalardaki gelişmeleri daha geniş bir senaryoyla ilişkilendiren İslam Memiş, yaşananların yalnızca bölgesel savaş geriliminden ibaret olmadığını öne sürdü.

Memiş, küresel ölçekte bir “büyük resetleme” sürecinin yaşandığını ve dijital paralara geçişin hızlandırıldığını iddia etti. Bu sürecin 2030 hedefinin önüne çekildiğini savunan analist, sermayenin el değiştirdiği bir dönemden geçildiğini söyledi.

Bu değerlendirmeler Memiş'in kişisel yorum ve öngörüleri olarak öne çıkarken, dijital para geçişine ilişkin iddialar konuşmasında kendi değerlendirmesi şeklinde yer aldı.

Yatırımcılara Nakit Rezervi Çağrısı

İslam Memiş'in yayın sırasında üzerinde durduğu konulardan biri de nakit birikimi oldu. Özellikle ticaretle uğraşanların ve hane halkının beklenmedik ekonomik gelişmelere karşı hazırlıklı olması gerektiğini belirtti.

Memiş, birkaç aylık kira ve temel giderleri karşılayabilecek nakit rezervinin önemine dikkat çekti. Pandemi döneminde yaşanan ekonomik sıkıntıları hatırlatan analist, bazı vatandaşların ve işletme sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılamak için birikimlerini kullanmak zorunda kaldığını ifade etti.

Memiş'e göre belirsizlik dönemlerinde tasarruf etmek, gereksiz harcamalardan kaçınmak ve alternatif planlara sahip olmak önem taşıyor.

Kaynak: Haber Merkezi