TBMM Kartalkaya Otel Yangınını Araştırma Komisyonu'na bilgi veren akademisyenler, İstanbul'da meydana gelebilecek 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin, 500 doğalgaz servis kutusunda aynı anda yangın riski oluşturabileceğini vurguladı. Uzmanlar, tarihi yapılar ve sanayi bölgeleri için acil önlem çağrısı yaptı. Son toplantıda İstanbul'un yangın riski detaylı şekilde ele alındı. İstanbul Üniversitesi akademisyenlerinden Dr. Ali Derdar Gültek ve Dr. Uğur Emre Temelli, milletvekillerine megakentteki yangın riskine dair önemli bilgiler aktardı.
‘500 DOĞALGAZ KUTUSUNDA EŞ ZAMANLI YANGIN RİSKİ’
Dr. Gültek, doğal afetlerin birbirini tetikleyebileceğini vurgulayarak, İstanbul'da beklenen 7 ve üzeri büyüklükteki bir depremin 500 doğalgaz servis kutusunda eş zamanlı yangın başlatma riski taşıdığına dikkat çekti.
ÇEŞİTLİ HAZIRLIK VE YATIRIMLAR YAPILIYOR
1999 yılından bu yana bu alanda çeşitli hazırlık ve yatırımların yapıldığını belirten Gültek, Şişli, Maslak ve İkitelli gibi otel, rezidans ve iş merkezlerinin yoğun olduğu bölgelerde İstanbul İtfaiye Daire Başkanlığı ile ortak çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
TARİHİ YAPILARDA YANGIN ÇIKARSA MÜDAHELE ZOR
Dr. Uğur Temelli ise, tarihi yapılarda yangın çıkması durumunda müdahalenin ve korumanın son derece zorlaştığını belirterek, "Bu yapıların kullanım amacı çeşitlendi. Konut, okul ve müze gibi kullanım hâllerinin her birinde yangın yükü ve riski arttı." dedi.
‘YANGIN YÖNETMELİĞİ GELİŞTİRİLMELİ’
Temelli, ulusal yangın veri sisteminin kurulmasının acil bir ihtiyaç olduğunun altını çizerek, "Yangın yönetmeliği geliştirilmeli, iş yeri ve konutlar birbirinden ayırmalı, Yangın Güvenliği Koordinasyon Merkezi ve Ulusal Yangın Laboratuvarı kurulmalı." şeklinde konuştu. -Haber Merkezi