Her sabah milyonlarca insan kahveyle güne başlıyor. Ancak raflarda yer alan onlarca seçenek arasında hangisinin gerçekten sağlıklı olduğunu ayırt etmek gitgide zorlaşıyor. ANSES (Fransa Gıda ve Sağlık Kurumu) verilerine göre, günlük enerji alımında doymuş yağın %12’yi, şekerin ise %40-55’i geçmemesi gerekiyor. Ne var ki pek çok kahve bazlı içecek bu oranların çok üzerinde değerlerle tüketiliyor.

EN RİSKLİ KAHVELER AÇIKLANDI 

Kelly Gray, “Masum sandığınız chai latte, matcha latte ya da aromalı cappuccino, düşündüğünüzden çok daha fazla zarar veriyor olabilir,” diyerek en zararlı içecekleri sıraladı. Listenin başında tatlı aromasıyla öne çıkan Pumpkin Spice Latte ve çikolatalı lezzetiyle sevilen Mocha yer alıyor. Bu içecekler, yüksek şeker ve süt içeriğiyle dikkat çekiyor.

AROMALAR KALORİ BOMBASINA DÖNÜŞÜYOR 

Chai latte, matcha latte, aromalı latte ve fındık ya da karamel katkılı kahveler de benzer riskler taşıyor. Eklenen şuruplar ve tatlandırıcılar bu içecekleri adeta birer kalori bombasına çeviriyor.

SADE KAHVE SEVENLERE MÜJDE 

Öte yandan, şekersiz ve sütsüz tüketilen Americano, espresso ve filtre kahve gibi içecekler sağlık açısından öne çıkıyor. Gray, bu sade seçeneklerin daha akılcı tercihler olduğunu belirterek, “Kahveyi faydaya dönüştürmek istiyorsanız, doğallıktan şaşmayın” diyor.

KAHVE DOĞRU TÜKETİLDİĞİNDE FAYDALI 

Johns Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacıların verilerine göre, düzenli kahve tüketimi kalp hastalıkları, kolon kanseri, Parkinson, Alzheimer gibi rahatsızlıklara karşı koruyucu etki gösterebiliyor. Ayrıca karaciğeri destekliyor, glikoz dengesini sağlıyor, DNA'yı koruyarak yaşam süresini uzatabiliyor.

GÜNDE KAÇ FİNCAN?

Gray, sağlıklı bir kahve alışkanlığı için günde 2 ila 5 fincanın ideal olduğunu belirtiyor. Ölçüyü kaçırmadan, katkı maddelerinden uzak durarak kahveden maksimum fayda sağlamak mümkün. -Haber Merkezi 

Kaynak: Haber Merkezi