Salep yetiştiriciliğine başlamadan önce tarım müdürlüklerine başvurulması ve gerekli izinlerin alınması gerekiyor.Bakanlık onaylı yerlerden alınan yumruların ekimi için uygun olduğu vurgulanıyor.Salep, tamamen insan gücüyle yetiştirilen bir bitki. Kimyasal gübre kullanılmadan, yabancı otlarla mücadele edilerek ve toprağın su geçirgenliğine dikkat edilerek yetiştirilmesi gerekiyor. Salep, güneşten hoşlanmadığı için gölgelenmeye ihtiyaç duyuyor.Hasat zamanı gelen salep yumruları, sadece aktar ve pastane gibi gıda amaçlı kullanılan işletmelere satılabiliyor.
Salep Yetiştiriciliğinin Maliyeti ve Zorlukları
Salep yumrusunun kilogram fiyatı oldukça yüksek. Bir dekar alanda yetiştirilecek salep için önemli bir yatırım yapılması gerekiyor. Yumruların boyutları farklılık gösterdiği için verimlilik de değişebiliyor. Salep yetiştirmek sabır ve özen gerektiren uzun bir süreç.
Doğal Afetler ve Hastalıklar: Salep, doğal afetler ve hastalıklara karşı hassas bir bitki. Salep yetiştiriciliği, doğru yapıldığında yüksek kazanç sağlayabilir. Ancak bu işin riskleri ve zorlukları da göz ardı edilmemeli. Salep, nesli tükenmekte olan bir tür olduğu için koruma altında. Doğadan izinsiz toplanması yasak ve ağır cezaları beraberinde getiriyor. -Haber Merkezi
Kilosu 2 bin lira olunca, Alanya'da duyan ekmeye başladı
Alanya ve çevresinde kilosu 2.000 TL'yi bulan salep, üreticilerin yeni bir gelir kapısı olarak görülüyor. Ancak bu değerli bitkiyi yetiştirmek, kolay bir iş değil. Uzmanlar, salep yetiştiriciliğinin hem karlı hem de zorlu bir süreç olduğunu belirtiyor.
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
Trend Haberler
Antalya'ya gelen hayal kırıklığına uğruyor
Alanya beklenen kavuşma yarın gerçekleşecek: Evinizden bile hissedeceksiniz
Alanya'da özlenen etkinlik başladı
Alanya beklediğine değecek: Bu Cuma geliyor
Alanya’da bu balıkları yemenin tam zamanı
Alanya en kötü sezonunu yaşıyor: Esnaf işi bırakacak!