TÜİK verilerine göre, Türkiye'de büyükbaş hayvan kesim sayısı 2005'ten 2024'e %98 artarak 2,558 milyondan 5,077 milyona yükseldi. Aynı dönemde kırmızı et üretimi ise %202'lik bir artışla 491 bin tondan 1,483 milyon tona ulaşarak son 20 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Kesilen hayvan başına düşen ortalama et üretimi de %29 artış gösterdi.

Kişi Başına Düşen Et Miktarı Azaldı

Türkiye nüfusu 2005'ten bu yana %24 artarak 85,664 milyona ulaşmasına rağmen, kişi başına düşen yıllık kırmızı et üretimi 2024'te 17,31 kilograma geriledi. Bu rakam, 2023'teki 19,57 kilogramlık zirveye göre bir düşüşü işaret ediyor ve üretimdeki artışın tüketimle aynı oranda gerçekleşmediğini ortaya koyuyor.

Üretim Tüketimi Karşılamakta Zorlanıyor

OECD verilerine göre Türkiye'de kişi başına düşen kırmızı et tüketimi 2023'te 11,7 kilogram olarak gerçekleşti. TÜİK'in üretim verileriyle kıyaslandığında, üretilen kırmızı etin sadece %59'unun tüketilebildiği görülüyor. Bu oran, son 20 yılın en düşük seviyesi olarak dikkat çekiyor.

Artan Fiyatlar Alım Gücünü Vurdu

Kırmızı et fiyatlarındaki artış, asgari ücretle alınabilecek et miktarını önemli ölçüde düşürdü. 2005 yılında asgari ücretle 40 kilogram dana eti alınabilirken, bu miktar 2023'te 28 kilograma geriledi. 2024 yılı itibarıyla 17.002 TL olan asgari ücretle, kilogramı ortalama 434 TL olan etten yalnızca 39 kilogram alınabiliyor. En yüksek alım gücü ise 2020 yılında asgari ücretle 46 kilogram et alınabilen dönem olarak kayıtlara geçti. Bu veriler, et üretimindeki rekor artışa rağmen, fiyatlardaki yükselişin vatandaşın alım gücünü olumsuz etkilediğini açıkça gösteriyor.   -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi