2026-KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür oturumu için sınav günü geldi. ÖSYM'nin yayımladığı 2026-KPSS Lisans Kılavuzu'nda, adayların sınav binasına giriş sırasında yanlarında bulundurabilecekleri ve getirmeleri yasak olan eşyalara ilişkin kurallar yer alıyor.
Sınav merkezine kendi aracıyla gidecek adaylar ise “KPSS sınavına araba anahtarı alınıyor mu?” sorusunun yanıtını araştırıyor. Sınav binalarında adayların eşyalarını bırakabileceği bir emanet noktası bulunmadığı için yasaklı eşyaların sınav binasına götürülmemesi gerekiyor.
KPSS sınavına araba anahtarı alınıyor mu?
Hayır. KPSS sınavına araba anahtarı alınmıyor. ÖSYM'nin 2026-KPSS Lisans Kılavuzu'nda yer alan kurallara göre sınav binasına getirilmesi yasak olan eşyalar arasında “her türlü araç anahtarı” da bulunuyor.
Bu nedenle sınav merkezine otomobiliyle gidecek adayların araç anahtarını sınav binasına götürmemesi gerekiyor. Adayların sınava giriş öncesinde anahtarlarını araçta bırakmaları gerekiyor.
KPSS'ye girerken hangi eşyalar yasak?
ÖSYM kurallarına göre sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmıyor. Adayların aşağıdaki eşyalarla sınav binasına gelmesi yasak:
- Çanta ve cüzdan
- Cep telefonu
- Her türlü saat
- Bluetooth gibi kablosuz iletişim sağlayan cihazlar
- Kulaklık
- Kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik ve broş gibi takılar
- Anahtarlık ve her türlü araç anahtarı
- Plastik ve metal içerikli çeşitli eşyalar
- Kâğıt ve madeni para
- Banka ve kredi kartları
- Elektronik veya mekanik cihazlar
- Çağrı cihazı, telsiz ve fotoğraf makinesi
- Plastik ve güneş gözlüğü dahil cam eşyalar (şeffaf/numaralı gözlük hariç)
- Cep bilgisayarı ve hesap makinesi gibi bilgisayar özelliği bulunan cihazlar
- Delici ve kesici aletler
- Ateşli silah ve benzeri teçhizat
- Kalem, silgi, kalemtıraş ve müsvedde kâğıdı
- Defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi ve gazete
- Pergel, açıölçer ve cetvel
- Bandajı çıkarılmış şeffaf pet şişe içerisinde su dışındaki içecekler
- Yiyecek ve diğer gıda/tüketim maddeleri
- Kutu veya şişe içerisindeki ilaçlar
Sınava giderken nelere dikkat edilmeli?
Adayların sınav binasına gitmeden önce yanlarında götürdükleri eşyaları kontrol etmeleri gerekiyor. Özellikle araba anahtarı, cep telefonu, çanta, cüzdan, para, saat ve takı gibi eşyaların sınav binasına alınmadığı unutulmamalı.
Sınav binalarında emanet noktası bulunmadığından, yasaklı eşyaları sınav merkezine götüren adayların bunları bırakabilecekleri bir alan bulunmayabilir. Bu nedenle adayların sınava yalnızca izin verilen eşyalarla gitmesi gerekiyor.



