28 Kasım 2023, Salı
14 °c
Alanya
  • Yazarlarımız
  • E-Gazete
  • Web TV
  • Giriş Yap
Alanya Postası
Adin Hotel
  • Ana Sayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Asayiş
  • Turizm
  • Bölge
    • Alanya
    • Gazipaşa
    • Manavgat
  • Eğitim
  • Sağlık
  • Spor
  • Ekonomi
  • Resmi İlan
  • Tümü
    • Yazarlarımız
    • Türkiye
    • Yaşam
    • Kültür-Sanat
    • Teknoloji
    • Magazin
    • Çevre
    • Özel Haber
    • Röportaj
    • Diğer
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Asayiş
  • Turizm
  • Bölge
    • Alanya
    • Gazipaşa
    • Manavgat
  • Eğitim
  • Sağlık
  • Spor
  • Ekonomi
  • Resmi İlan
  • Tümü
    • Yazarlarımız
    • Türkiye
    • Yaşam
    • Kültür-Sanat
    • Teknoloji
    • Magazin
    • Çevre
    • Özel Haber
    • Röportaj
    • Diğer
No Result
View All Result
Alanya Postası
No Result
View All Result
Ana Sayfa Makale

Çarpıcı Glikoz Şurubu Raporu

18/01/2023 - G: 04/05/2023
- Makale
0 0
A A
0
Facebook'da PaylaşTwitter'da Paylaş
REKLAM

Glikoz şurubu çok konuşulmakta, çok tartışılmakta ve insan sağlığına olumsuz etkilerine dair çokça suçlanmakta, bu sebeplerle hep gündemde kalmaktadır. Glikoz şurubunun yiyecek ve içeceklerde şeker yerine giderek daha çok tercih edilmesi konunun önemini daha da arttırmaktadır. Bu konuda yorumdan ziyade bilgiye dayanan ve bilim kurulunun tespitlerini içeren çok önemli somut bir raporun bir kısmını bugün olduğu gibi sizlerle paylaşmak istiyorum. Sağlık Bakanlığı’nın, 12.03.2018 tarihli “Nişasta Bazlı Şekerlerin (NBŞ) Sağlığa Etkileri” Hakkında Bilim Kurulu Raporu Basın Duyurusunu sizlere sunuyorum:

REKLAM

Son zamanlarda artan obezite ve kronik hastalıkların nedenlerini araştıran bilimsel çalışmalarda şeker metabolizması özellikle de sofra şekeri ve nişasta bazlı şekerin yapısında bulunan früktoz metabolizması üzerinde yoğunlaştığı gözlemlenmektedir. Metabolizmada glikoz uyarısı ile salgılanan insülin tokluk hormonu olan leptini uyarır ve açlık hormonu grelini ise baskılar. Bunun sonucunda tokluk merkezi uyarılarak yeme davranışı sonlanır. Fruktoz ise insülini çok az uyarmamaktadır. Bu durumun fazla şeker tüketimine, insülin salgılanamaması, tokluk hissi gelişmemesi ve yeme davranışı devam ettiği için obeziteyi tetiklediği ileri sürülmektedir.

Fruktoz, glikozdan farklı olarak kanda ürik asit artışına da neden olmakta, gut hastalığını tetikleyebilmekte ya da var olanları şiddetlendirmektedir. Şekerli (sakkaroz ve nişasta bazlı şeker) besinlerin aşırı tüketilmesi sonucunda, %55 ve üzeri, (yüksek früktoz içeren, mısır şurupları daha tatlı oldukları için daha fazla tüketilebilmektedir) gereğinden çok yeme davranışı, insülin direnci gelişmesi ve obezite, diyabet, kalp damar hastalıkları ve eşlik eden hastalıklara yol açtığı yönünde çalışmalar bulunmaktadır. Sakkaroz ve Nişasta Bazlı Şeker içeren besinlerin fazla tüketimi metabolik hastalıkların yanı sıra obezite ile ilişkili çeşitli kanser türlerinin (kolon kanseri, pankreas, karaciğer ve meme kanseri gibi) gelişimine de zemin hazırlamaktadır.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), yüksek şeker alımının ve yüksek şeker içeren gıdaları kullanımının vücut ağırlığının artışına etki edebileceğini vurgulamıştır. Avrupa Birliği tarafından sağlıklı beslenmenin teşvik edilmesi ve özellikle endüstrinin şeker azaltma yolunda reformülasyon yapması önerilmektedir. Obezite ve ilişkili hastalıklar tüm ülkelerde olduğu gibi ülkemiz için de giderek artan bir problemdir. Ülkemizde 15 yaş üzeri yetişkinlerde obezite sıklığı %32, fazla kilolu birey sıklığı %34.8 ve diyabet prevalansı %12.1 (STEPS 2017, ön sonuçlar) bulunmuştur. Çocukluk çağında obezite oranı 7-8 yaş grubunda %9.9, fazla kilolu çocuk oranı aynı yaş grubunda %14.6 iken, ortaokul çocuklarında obezite sıklığı %12.4’e ve fazla kilolu çocuk sıklığı %21’e yükselmektedir. “Türkiye Beslenme Rehberi”nde ve DSÖ ile diğer uluslararası önerilerde; tüm serbest şekerlerden alınan enerjinin, günlük enerji (kalori) miktarının % 10’unu geçmemesi ve bazı ülkelerde ise daha da azaltılması önerilmektedir. Yapılan değerlendirmeler ışığında Bilim Kurulu tarafından geliştirilen aşağıdaki öneriler kamuoyu dikkatine sunmaktadır: Her türlü şeker tüketiminin azaltılması için gerekli tüm tedbirlerin alınması sübvansiyonların gözden geçirilmesi, vergilendirme, bilgilendirme ve farkındalık girişimleri vb.). Halen %10 olan NBŞ

kotasının (üretiminin) artırılmaması ve gıdalarda kullanımının sınırlandırılarak sıkı denetiminin sağlanması, yüksek fruktozlu mısır şurubu kullanım miktarının asgari düzeye indirilmesine destek olunması, toplumumuzda şeker tüketiminin azaltılması için tüketicinin bilgilendirilmesi, tüm topluma bebeklik ve çocukluk çağından itibaren sağlıklı beslenme kültürünün tesis edilmesi konusunda dengeli beslenme politikaların geliştirilmesi, Sağlık Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde ilgili tüm sektörlerle ve kamu kuruluşlarıyla işbirliğinin sağlanması gerekmektedir.

Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı bu şekilde tespit ve tavsiyelerde bulunmuştur. Bu gerçekler ışığında, ürünlerin içindekiler kısmını mutlaka okumanızı ve en sağlıklı olduğunu düşündüğünüz gıdaları tercih etmenizi öneririm. Sağlıkla kalın.

Hasan Basri SAVAŞ

Hasan Basri SAVAŞ

Tüm Makaleler (217)

Yazarın Diğer Yazıları

Bitkilerde Çare Var

26/11/2023

Doğal beslenme ve salgınlar

22/11/2023

Batı Tarzı Beslenmenin Sorunları

10/11/2023

Filistin ve Sağlık

04/11/2023

Doğru beslenme nedir?

03/11/2023

Sonbaharda Beslenme

20/10/2023

Üzümle İlgili Büyük Keşif

13/10/2023

Alanya’da Bağımlılığa Karşı

07/10/2023

Üç Yüz Elli Milyon Çocuğun Hayatının Kurtulması İçin

04/10/2023

Kilo Verme Sırları

29/09/2023
Alanya Postası

Doğru, dürüst, ilkeli haber gazetesi

Sitemizdeki dış bağlantılar referans amaçlıdır, dış bağlantıların içeriklerinden kuruluşumuz sorumlu değildir

Takipte Kal

Kategoriler

  • 3. Sayfa
  • Alanya
  • Antalya
  • Asayiş
  • Bölge
  • Çevre
  • Diğer
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Emlak
  • Gazipaşa
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Magazin Arşiv
  • Makale
  • Manavgat
  • Medya
  • Özel Haber
  • Politika
  • Resmi İlan
  • Röportaj
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Teknoloji
  • Turizm
  • Türkiye
  • Yaşam
  • Yemek
  • Yerel

En son eklendi

Vekilden öneri geldi: Antalya bu parayla kalkınır!

28/11/2023

Dev dalgalar otomobili yuttu

28/11/2023
  • Künye Bilgileri
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim

© 2023 Alanya Postası - Tüm Hakları Saklıdır. Albas A.Ş. | Veri Politikası | Kullanım Şartları

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Asayiş
  • Turizm
  • Bölge
    • Alanya
    • Gazipaşa
    • Manavgat
  • Eğitim
  • Sağlık
  • Spor
  • Ekonomi
  • Resmi İlan
  • Tümü
    • Yazarlarımız
    • Türkiye
    • Yaşam
    • Kültür-Sanat
    • Teknoloji
    • Magazin
    • Çevre
    • Özel Haber
    • Röportaj
    • Diğer

© 2023 Alanya Postası - Tüm Hakları Saklıdır. Albas A.Ş. | Veri Politikası | Kullanım Şartları

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifremi Unuttum?

Parolanızı Kurtarın

Parolanızı sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş Yap