30 seneyi aşkın zamandır gastronomi ile ilgili hizmet veren, yerli ve yabancı misafir potansiyeli olan donanımlı bir restoran işletmeciliği yapan, gurme bir aileye sahip bir turizmci olarak, gastronominin ülke turizmindeki öneminden bahsetmek istiyorum.
Gastronomi, gıda üzerine bütün yiyecek ve içeceklerin birbiriyle ahenk içinde dans edişleriyle ortaya çıkan bir kültür göstergesidir. Her yörenin, her ülkenin kendine has sahip olduğu yemek kültürü ve bu yemeklerin de ayrı ayrı öğrenilesi hikayeleri vardır. Gıdalar yaşamımız için gerekli en temel besinler topluluğu olduğuna göre bu gıda ihtiyacını değerlendirip, farklı bir pazar yaratma düşüncesiyle yola çıkan el becerisi iyi, tecrübeli ve yaratıcı değerli aş ustalarımızın yarattığı harika sunumlar ve farklı lezzetler, yeme ve içmeye düşkün olan birçok kişinin ilgisini çekmiştir. Çok geniş bir yelpazeye sahip olan gastronomi, başta turizm olmak üzere birçok sektöre sayısız faydalar, yenilikler ve imkanlar sunmuştur.
Gastronomi turizmi, yemeğe dair deneyim odaklı ve ilham verici bir seyahat türüdür. Aynı zamanda gezginlere unutulmaz anlar yaşatan, damak çatlatan değişik tatlar sunan ve bu lezzetlere ait bilgiler ve hikayeler eşliğinde otantik bir ortam deneyimi kazandıran bir damak yolculuğudur. Bu yolculukta payı olan başta restoranlar olmak üzere birçok yiyecek- içecek işletmelerinin, otel mutfaklarının ve hizmete sunulan bu harika mutfak şölenlerine şahit olan misafirlerin, gastronomi turizm faaliyetlerinin gelişmesinde de katkısı büyüktür.
Şayet farklı kültürlere merakınız varsa, buna öncelikle o yörenin binlerce yıllık tarihleriyle ön planda olan lezzet duraklarını ve yemek kültürünü keşfederek yola başlayabilirsiniz. Farklı yiyecekleri deneyimlemek ve tadını beğendiklerinizin malzemelerini satın alma imkanları bulmak için turistik faaliyetlere katılabilirsiniz. Turistik işletmelerde misafirlerin memnuniyetini kazanma hedeflerimizin başında gastronomi gelmektedir. Gastronominin, potansiyel turistlerin destinasyon seçimlerinde ve bu tercih ettikleri yerleri tekrar ziyaret etmelerinde etkisi büyüktür.
Turizmde faaliyet gösteren otel işletmelerinin mutfak bölümlerinde kıymetli aşçılarımızın ortaya çıkardıkları sunumların, görsellik, kalite ve lezzet seviyelerinin en üst sekmende olması, misafir memnuniyetinin çok iyi olması ile doğru orantılıdır. Bu başarı, çalışanların gastronomi eğitimi almaları, yaratıcı ve yenilikçi olmaları, gıdaların sağlığa uygun ve hijyen şartlarına göre hazırlanması, organize bir şekilde düzenli ve ekip ruhu ile çalışılması, donanımlı bir mutfak düzeninin olması ve kurulan bu sistemin devamlılığı ile ilgilidir. Önemli bir detay da aşçılık eğitimi veren okulların aşçılığın, teorikten daha çok pratiğe dayalı bir eğitim disiplinine sahip olduğunun unutulmamasıdır. Çünkü aşçılık eğitiminde tecrübe, alınan eğitimle birlikte yapılan pratiklerin artması ile kazanılır. Ayrıca gastronomiye gönül vermiş kişilerin gastronomi ile ilgili bulabilecekleri her türlü kaynağı okumaları, en az bir yabancı dil öğrenmeleri, dünyadaki gastronomi gelişimlerini takip etmeleri, mümkünse sıkça gezip farklı ülke mutfaklarını incelemeleri gerekir.
Günümüzde deniz, kum ve güneş için gelen misafirlerin yanında farklı alternatif turizm çeşitlerine yönelen kişilerin de sayılarında artış olduğu görülmektedir. Kişilerin daha sağlıklı beslenme adına organik yiyeceklere olan ilgisinin ve yöresel mutfaklara olan merakın fazla olmasından dolayı gastronomi ve gastronomi turizmi ayrı bir önem kazanmıştır. Toplumlara ait kültürleri en güzel şekilde yansıtan unsurlardan biri olan gastronomi; kültür, tarih, yetenek, kaliteli malzeme ve tecrübe ile harmanlandıktan sonra ortaya çıkan bir mutfak mirasıdır. Sürdürülebilir turizmin devamlılığı için gerekli kültürel ve coğrafi bir kimliktir. Misafirlerin tercih ettikleri destinasyonlardaki tarihi ve doğal güzelliklerin yanı sıra gastronomi temalı turlara ve festivallere de katılıp yörenin yemek kültürünü de öğrenmeleri ayrıca keyifli bir zaman ve tecrübe kazanmalarına da zemin hazırlar.
Türkiye sahip olduğu bitki örtüsü, iklim ve bölgenin konumu itibari ile çok farklı ve gösterişli bir mutfak zenginliğine sahiptir. Ülkemizde birçok özel yörelere, çekicilik unsuru yüksek olan gastronomi turları ve gezileri düzenlenmektedir. Türkiye’nin ‘’ Unesco’’ tarafından gastronomi alanında ‘’yaratıcı şehirler’’ ağına dahil edilen dört şehri ‘’Gaziantep, Hatay, Afyonkarahisar ve Kayseri’’ nin eşsiz lezzetleri hem göze hem de damağa hitap ediyor. Ülke olarak gastronomi anlamında çok şanslı olduğumuzun bilincinde olmak ve tamamen gelişmeye açık olan gastronomi turizmi sektöründe daha da çok başarılı olma hedefinde ilerlemeliyiz.
Sevgiler…. Saygılar….